Din 10 martie se pot face programări pentru vaccinarea cu serul Moderna în 73 de noi cabinete din toată ţara, dintre care trei sunt judeţul Bihor. În aceste cabinete se pot programa pentru vaccinare doar persoanele vulnerabile, cuprinse în etapa a II-a a campaniei naţionale de vaccinare.
Anunţul privind deschiderea noilor cabinete pentru vaccinarea cu Moderna a fost făcut, miercuri, de coordonatorii campaniei naţionale, pe reţelele de socializare Ro Vaccinare. "Începând de astăzi, 10 martie, 73 de cabinete noi au devenit operaţionale pentru programarea în vederea imunizării cu vaccinul produs de compania Moderna. Procesul de vaccinare va începe din data de 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi", se arată în informarea oficială.
Două în Oradea, unul în Bratca
Autorităţile din Bihor nu au transmis vreo informare oficială privind deschiderea noilor cabinete. Contactat de BIHOREANUL, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, a precizat că două dintre noile cabinete vor fi amenajate la Maternitatea Oradea, iar al treilea la căminul din Bratca.
Pe platforma online, bihorenii îşi fac deja programări pentru primirea vaccinului Moderna în cele trei cabinete. De altfel, potrivit datelor disponibile pe platforma Ro Vaccinare, locurile alocate pe luna martie în cele două cabinete de la Maternitatea din Oradea erau deja ocupate, miercuri, în jurul orei 13. Mai erau disponibile locuri pentru aprilie.
Pentru persoane vulnerabile
Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic peste 4.300 de persoane. Distribuţia celor 73 de fluxuri la nivel naţional se va face în 24 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti, astfel: Arad (5), Argeş (3), Bacău (4), Bihor (3), Bistriţa-Năsăud (3), Botoşani (3), Braşov (2), Caraş-Severin (2), Constanţa (4), Covasna (1), Dâmboviţa (2), Galaţi (3), Giurgiu (2), Harghita (1), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Ilfov (4), Neamţ (2), Olt (2), Prahova (2), Satu Mare (2), Suceava (4), Timiş (5), Tulcea (1), Vrancea (3) şi în municipiul Bucureşti (5).
"Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea", au subliniat autorităţile.
Programarea pentru vaccinare se poate face pe platforma oficială Ro Vaccinare, prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul medicului de familie / curant, cât şi prin call center sau la numărul unic 021.414.44.25.
De la debutul campaniei de vaccinare, 18.877 de persoane din Bihor au fost imunizate, deci au primit ambele doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor transmise miercuri dimineaţa de Instituţia Prefectului Bihor. De marţi până miercuri au fost vaccinate 1.524 de persoane. În total, de la debutul campaniei, au fost administrate 55.851 de doze de vaccin în Bihor (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca).