"Cuvintele" rockerilor orădeni s-au auzit în sute de concerte, muzica lor i-a făcut pe spectatori să spargă uşi pentru a-i şi vedea cântând, iar fanii i-au urmat cu fidelitate în lunga lor "călătorie" de 30 de ani prin show-bizzul românesc.

La ceas aniversar, formaţia Celelalte Cuvinte colindă ţara pentru a le mulţumi celor care îi ascultă, începând cu publicul de acasă.

Azi în Timişoara...

Trupa Celelalte Cuvinte s-a lansat în 1981, printr-un concert la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, unde orădenii Călin Pop (chitară şi voce), Marcel Breazu (bass), Leontin Iovan (baterie), plus severinenii Radu Manafu (chitară) şi Ovidiu Roşu (sunet) erau studenţi.

Orădenii cântaseră şi înainte sub titulatura "Sonic", încă de prin 1976, ca formaţie a Colegiului Emanuil Gojdu. Totuşi, "actul de naştere" este considerat recitalul din 13 decembrie '81. "Îmi amintesc că mă gândeam că data de 13 nu este una prea grozavă. Dar sala a fost plină, iar la următorul concert au fost aşa mulţi încât au rupt uşile la intrare, era cât pe ce să nu-l mai ţinem", îşi aminteşte Călin Pop, liderul trupei.

Deşi iniţial cântau şi coveruri, băieţii au renunţat curând la ele. "Cam la un an am întrebat publicul ce vor să cântăm la bis şi ne-au cerut melodiile noastre. A fost punctul de cotitură", spune rockerul. Curând erau chemaţi la festivaluri, iar la unul i-a remarcat legendarul Florian Pittiş. "A fost plăcut surprins. Ne-a cerut o înregistrare şi a făcut-o să apară pe jumătatea unui disc numit Formaţii Rock nr. 8. Primul album integral l-am scos în '87, în ultimul an de studenţie, la care am colaborat cu Pittiş", îşi aminteşte Călin.

Înapoi acasă

Revenită acasă, trupa n-a mai plecat din Oradea. "Am avut oferte să mergem în Bucureşti. N-am acceptat pentru că eram legaţi de familii, dar şi din teama că o vom lua pe un drum comercial. N-am mers din încăpăţânare şi din mândrie de ardeleni", spune solistul.

În '87, în formaţie a fost cooptat şi Tiberiu Pop, la clape. De atunci, în aceeaşi formulă, au scos album după album: "Celelalte Cuvinte II", "Se lasă rău" şi "Armaghedon". În 1995, chitaristul Radu Manafu a părăsit trupa, stabilindu-se cu familia în Turnu-Severin, dar Cuvintele au continuat cu LP-urile "Vinil Collection" şi "Ispita".

Apoi s-a lăsat o pauză de şapte ani. "Noi am concertat şi în această perioadă, dar n-am mai scos albume, pentru că tehnica avansase mult şi a trebuit să ne luăm un studio nou şi să ne adaptăm. În 2004 am scos albumul NOS (New Old Stock)", spune Călin descriind discul care vorbea despre felul în care tehnologizarea a afectat comunicarea dintre oameni. Ulterior, în 2008, trupa a mai editat albumul "Stem".

Un nou început

Marele come-back va fi marcat însă anul acesta, la aniversarea a trei decenii de la primul concert, când "Cuvintele" pornesc într-un turneu ce cuprinde cântări în 12 oraşe din ţară. Primul e programat vineri la Oradea, iar ultimul pe 8 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. "E o provocare să umplem sala aia. Acolo va fi filmat şi primul DVD şi CD live, fiindcă am avut multe cereri în acest sens", spune liderul formaţiei.

Deşi iniţial orădenii şi-ar fi dorit să concerteze acasă pe scena Teatrului Regina Maria, spectacolul va avea loc în clubul Blue Monday. "Ne-am izbit de un refuz pe ideea că sala teatrului e proaspăt renovată şi nu ar fi un cadru potrivit pentru un concert rock, existând temerea că, fiind toamnă, va ploua, iar fanii ar putea murdări noua mochetă", zice Călin Pop, nemulţumit.

Spectacolul din Blue Monday va începe la ora 20, biletele (care costă 20 de lei) putând fi cumpărate de la sediul Radio Transilvania din bulevardul Dacia 103 sau la intrarea în club. "Va fi un concert de două ore, în care vom face o trecere de la cele mai vechi până la cele mai noi piese, plus câteva surprize", anunţă rockerul. Cât despre cei 30 de ani pe care-i cară în spate, Călin spune că au trecut repede. "La început nici n-am sperat că vom ajunge aici. Dacă am fi ştiut, ne-am fi îmbătat de bucurie...".

Azi, fanii trupei sunt de toate vârstele, inclusiv mulţi tineri cărora muzica lor le-a fost lăsată "moştenire" de părinţi. "Cei care ne apreciază sunt şi devotaţi. Au descoperit muzica noastră şi nu ne mai lasă din mână. Ca pe o carte bună...". O carte cu Cuvinte care nu se spun, se cântă...