Aproximativ 6.000 de curse de avion din Europa au fost anulate din cauza eruperii unui vulcan în Islanda, care a provocat un enorm nor de cenuşă. Şi în România traficul aerian a fost suspendat, 31 de curse fiind anulate.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache, a declarat că totalul curselor anulate spre şi dinspre Bucureşti este de 28, alte trei fiind anulate în Cluj şi Timişoara.

Zborurile anulate sunt curse către ţări din vestul Europei, astfel, românii care se îndreptau spre Frankfurt, Paris, Dusseldorf, Amsterdam, Brusselles, Londra, Helsinki, Varşovia, Dortmund sunt nevoiţi să îşi amâne plecarea. Iordache a mai spus că majoritatea pasagerilor au fost anunţaţi de anularea curselor şi că zborurile urmează să fie reprogramate sau să fie folosite rute ocolitoare.

În Cluj, a fost anulat zborul care trebuia să plece vineri la ora 6 spre Londra şi cel care urma să decoleze spre Dortmund la ora 11.45. În Timişoara cursa spre Dusseldorf a fost suspendată.

Norii de cenuşă vulcanică reprezintă un real pericol pentru aviaţie, reducând vizibilitatea, afectând sistemele aeriene de control şi provocând, în ultimă instanţă, defectarea motoarelor aparatelor de zbor.

Zborul printr-un nor de cenuşă poate produce pagube costisitoare la suprafeţele avionului, la eleroane sau la sistemul de ventilaţie, hidraulic sau electronic. De asemenea, se poate ajunge la blocarea parţială sau completă a pompei de alimentare cu combustibil sau la deteriorarea gravă a performanţei motorului.