De bunăvoie, 300 de angajaţi ai companiei orădene Celestica vor munci, timp de două săptămâni, pe un şantier al fundaţiei Habitat pentru Umanitate Beiuş.

În cadrul proiectului "Locuinţe pentru un viitor sigur", voluntarii vor construi, pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Oradea în Episcopia, 20 de case pentru 30 de familii sărmane. "Casele vor fi ridicate într-un timp record, în doar două săptămâni! Se vor înălţa 120 de ziduri la care vor fi folosite peste 13.000 de cărămizi cu goluri verticale marca Wienerberger şi 500 saci cu mortar, aşa încât prin mâinile voluntarilor vor trece aproape 100.000 kg de materiale de construcţii", se arată într-un comunicat al fundaţiei Habitat for Humanity Beiuş.

Casele sunt construite sub atenta supraveghere a specialiştilor Habitat, în sistem multifamilial, duplex şi forplex, aşa încât două sau patru familii împart acelaşi imobil. Primele două locuinţe din acest proiect au fost ridicate în toamna anului trecut, tot cu ajutorul voluntarilor Celestica.

O locuinţă are suprafaţa de 56 metri pătraţi şi este compusă din două dormitoare, living, bucătărie şi baie. Ca şi materiale de construcţie, se folosesc cărămizi cu goluri verticale, iar nivelul superior va fi din lemn cu pereţi de tip sandwich realizaţi din vată minerală, polistiren, gips carton, OSB şi tencuială nobilă. Toate acestea, împreună cu ferestrele termopan, oferă o termoizolaţie excelentă, astfel încât locuinţa va fi încălzită cu un cost extrem de scăzut. La finalul proiectului, 30 de familii vor avea o casă sigură, decentă şi sănătoasă.

Colaborarea ONG-ului cu firma Celestica datează din anul 2010, când angajaţii companiei au lucrat la fundaţia unui proiect realizat în parteneriat cu asociaţia Căminul Felix. De atunci an de an, peste 700 de voluntari "celeşti" au contribuit la construirea a cinci case Habitat în Oradea.