De la 1 ianuarie 2023, Guvernul României nu mai acordă măsuri de sprijin prin programul „kurzarbeit”, prin care plătea o parte din salariile angajaților cu programul de muncă redus.

În Bihor peste 3.000 de salariați din aproape 70 de companii sunt afectați, iar specialiștii spun că este posibil ca firmele să dea afară o parte din acești angajați.

„Privesc cu temere ce se va întâmpla cu aceste persoane. Lipsa de continuitate pentru această măsură pune sub semnul întrebării durata și valabilitatea contractului de muncă al acestor persoane”, a declarat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, sprijinul asigurat de Guvern prin programul „kurzarbeit” - prin care se plătea 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, ca urmare a reducerii timpului de muncă - a ajutat mai multe firme bihorene să evite concedieri colective în perioada pandemiei de Covid-19 și, anul trecut, în criza generată de conflictul din Ucraina.

„Vorbim în primul rând de firme din industria automotive și apoi industria orizontală a acestui domeniu, producătorii de piese și subansamble auto. Există în continuare întârzieri foarte mari în acest domeniu, sunt mașini care se livrează în termen de doi ani, și local, în Bihor, este o problemă destul de pătrunzătoare. Mi-aș fi dorit ca măcar până la 31 martie să fi fost continuitate cu această măsură, poate s-ar fi stabilizat economia și situația geopolitică”, a mai spus Békési.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!