Senatul Universităţii din Oradea şi Sindicatul Corpul Profesional Universitar (CPU) au analizat în ultimele săptămâni situaţiile celor 45 de cadre didactice care nu s-au mai regăsit pe statele de funcţii. Asta pentru că, în cazul facultăţilor de Medicină şi Farmacie şi Arte Vizuale, de la care provin toate cele 45 de cadre, au cheltuieli prea mari cu salarizarea, având prea multe cadre didactice raportat la numărul de studenţi. Senatul şi sindicatul au încercat să găsească soluţii astfel încât cadrele didactice să nu fie disponibilizate, însă şi ca Universitatea să îşi reducă cheltuielile salariale. Din cei 45 de preparatori şi asistenţi, 42 provenind de la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi 3 de la Facultatea de Arte Vizuale, unul de la Medicină a renunţat de bunăvoie.

Astfel, din cele 41 de cadre didactice rămase la FMF, şase sunt în concediu de creştere a copilului, astfel că disponibilizarea lor nici nu intră în discuţie, iar alte două au fost identificate ca fiind cazuri sociale. "Sunt unici întreţinători ai familiei sau îşi au în întreţinere, cu acte doveditoare, părinţii", a explicat rectorul Universităţii, Cornel Antal. Pentru cele două cadre didactice care reprezintă cazuri sociale, la propunerea CPU, Senatul a aprobat păstrarea lor cu normă de cercetare până la 1 martie 2011. Până atunci ele pot fie să îşi găsească un alt loc de muncă, fie să obţină contracte de finanţare care să le susţină salariile.

De asemenea, tot la FMF au fost identificate două familii în care şi soţul şi soţia sunt pe lista celor care au rămas fără normă didactică. "În cazul lor, Senatul a decis ca unul din soţi să rămână până la 1 martie, iar celălalt până la finalul anului universitar, ambii pe post de cercetare", a declarat Antal.

Cât despre ceilalţi 32 de preparatori şi asistenţi rămaşi, 29 de la FMF şi 3 de la Arte Vizuale, CPU a propus o altă soluţie: păstrarea lor ca titulari în funcţia didactică până la data de 1 iunie 2011, dar cu condiţia ca fiecare să depună o cerere de concediu fără salariu. Astfel, deşi nu vor lua bani de la Universitate, ei evită să fie disponibilizaţi, ceea ce ar afecta integrarea clinică în spitale pentru cadrele didactice ce provin de la FMF.

Fiecare din cei 32 trebuie să depună cererea de concediu până luni, 4 octombrie. Dacă nu o vor face, li se va desface contractul de muncă în conformitate cu articolul 65 din Codul Muncii.