Directorul coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a anunţat luni, că în luna ianuarie, 5 angajatori şi-au anunţat intenţia de concediere colectivă din cauza crizei economice. „Contractele a 350 de salariaţi vor fi desfăcute în lunile februarie şi martie", a declarat Simona Iancu, într-o conferinţă de presă, adăugând că disponibilizările vor fi făcute în domeniul construcţiilor, turismului, rafinăriilor şi în instituţii publice.

Aceasta a afirmat, în ceea ce priveşte recesiunea, că în Bihor „există un trend bun", deoarece în luna ianuarie, la ITM au fost înregistrate cu 48% mai multe contracte individuale de muncă decât în decembrie, dar şi numărul deciziilor de desfacere a contractelor de muncă a fost mai mare cu 12,6%. „A crescut şi numărul angajatorilor nou înregistraţi la ITM, cu 63%", a mai spus Simona Iancu.

Pe de altă parte, directoarea a dat publicităţii şi rezultatele celor 531 de controale desfăşurate luna trecută în judeţ, care s-au lăsat cu amenzi în valoare de 694.600 lei. În cadrul acestora, au fost sancţionaţi şi 36 de angajatori care aveau muncitori la negru. „În total a fost vorba despre 48 de angajaţi, iar potrivit legii, angajatorul este amendat cu câte 3-4.000 lei pentru fiecare angajat", a mai spus Iancu.

Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, principalele deficienţe constatate au fost lipsa de echipament de protecţie adecvat sau probleme la instalaţiile electrice. De altfel, ITM a sistat activitatea neconformă a două societăţi comerciale şi a unei instalaţii de muncă. „Luna trecută am avut şi două accidente care s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă: un muncitor care a căzut cu scara şi unul care şi-a fracturat piciorul în timpul unei deplasări în timpul serviciului", a precizat directorul adjunct Eugen Cîrmaciu, responsabil SSM.