Grupul de telecomunicaţii RCS & RDS, controlat de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, este în fazele finale ale negocierilor pentru preluarea UPC România cu gigantul american Liberty Global, în cadrul unei tranzacţii de aproximativ 350 milioane de euro (peste 500 milioane de dolari), susţin surse din piaţă, citate de Antena 3.

În "cărţile" tranzacţiei ar fi inclus şi un swap (schimb) de active pe piaţa din Ungaria, unde, de asemenea, RCS & RDS deţine o poziţie puternică în piaţă.

În prezent, compania controlată de Zoltan Teszari este în faza structurării pachetului financiar cu care va acoperi tranzacţia cu UPC. RCS & RDS a înaintat în urmă cu mai multe săptămâni băncilor mari de pe piaţă o cerere de finanţare, între circa 150 şi peste 200 milioane de dolari, de care are nevoie pentru a finanţa o parte din tranzacţie.

Top secret 

Oficial, atât RDS cât şi UPC păstrează secretul despre tranzacţie. "Nu avem comentarii legate de acest subiect", se rezumă să furnizeze biroul de presă al RCS & RDS la întrebarile legate de tranzacţia RCS - UPC. Şi nici cea din urmă companie nu comentează prea multe.

"Politica noastră standard este să nu comentăm speculaţiile de pe piaţă", afirmă Bert Holtkamp, vicepresident Corporate Communications în cadrul Liberty Global Europe BV, subsidiară care conduce din birourile sale din Amsterdam operaţiunile europene ale grupului american Liberty Global în 11 pieţe, inclusiv România.

Compania mamut 

"Înghiţirea" UPC România de către RCS & RDS creează o companie cu circa 4 milioane de clienţi pe piaţa de cablu TV, 1,7 milioane de clienţi pe telefonie fixă, 1,4 milioane de clienţi în portofoliul de telefonie mobilă, respectiv 1,4 milioane de clienţi in zona de internet fix.

Mişcarea a provocat instantaneu reacţii în piaţă, în sensul în care piaţa de cablu TV şi chiar de internet fix se închide practic pirn combinarea RCS cu UPC. Tranzacţia trebuie să aibă acceptul Consiliului Concurentei pentru a deveni operaţională.

Succesul în cifre

În ceea ce priveşte rezultatele financiare înregistrate în 2010, RCS & RDS nu le-a făcut până acum publice.

De cealaltă parte, UPC România a obţinut anul trecut venituri de 120,9 milioane de euro, în scădere cu 2,03% faţă de 2009. În 2009, UPC România contabiliza pierderi de 119 mil. euro la o cifră de afaceri de circa 116 mil. euro, comparativ cu RCS & RDS care înregistra un profit net de 49 mil. euro şi o cifră de afaceri de peste trei ori mai mare, de 391 mil. euro.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"