Municipalitatea orădeană va depune cereri de finanțare europeană pentru reabilitarea termică a unui număr de 36 de blocuri din zona Cantemir - Nufărul, iar dacă acestea vor fi aprobate, proprietarii nu vor trebui să asigure vreo cofinanțare. 

Nicio cheltuială pentru proprietari

Cele 36 de blocuri au fost cuprinse în opt proiecte, care vor fi depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Investiția este estimată la 36 milioane de euro, iar indicatorii tehnico-economici aferenți au fost aprobați miercuri de aleșii orădenilor într-o ședință ordinară a Consiliului Local. 

Într-un comunicat trimis în aceeași zi, reprezentanții Primăriei Oradea arată că rata de cofinanțare din bani europeni este de 85%, un procent de 13% este suportat din bugetul de stat, în timp ce 2% asigură bugetul local. „Practic, toți cei care intră în cadrul acestui program (n.r. – proprietarii de apartamente) nu vor avea o contribuție proprie la ceea ce înseamnă reabilitarea blocului”, se menționează în informare. 

După cum BIHOREANUL a scris pe larg, la începutul acestei veri a fost promulgată legea pentru modificarea și completarea OUG 18/2009 referitoare la creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, care prevede tocmai că proprietarii nu vor mai fi puși la plată.

Blocurile care vor fi reabilitate 

Prin aceste investiții se țintește eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale colective, reducerea pierderilor de căldură și îmbunătățirea confortului interior.

Blocurile vizate sunt situate pe strada Dimitrie Cantemir nr. 2 (blocul A1), nr. 4 (blocul A2), nr. 6 (blocul A3), nr. 8 (blocul A4), nr. 10 (blocul A5), nr. 12 (blocul A6), nr. 14 (blocul A7), nr. 75 (blocurile C6A, C6B, C6C, C6D), nr. 77 (blocurile C4A, C4B, C4C, C4D, C4E, C4F), nr. 79 (bloc CL3), nr. 81 (bloc CL2).

De asemenea, este vorba despre cele de pe Aleea Salca nr. 6 (bloc X6), nr. 7 (bloc X7), nr. 8 (bloc X8) nr. 18 (blocul CL1), nr. 20 (Q1), nr. 22 (Q2), nr. 24 (Q3), nr. 26 (bloc Q4), nr. 28 (bloc R1), nr. 30 (bloc Q5), nr. 32 (bloc R2). 

Lista este completată de mai multe imobile situate pe strada Nufărului nr. 1 (bloc D142), nr. 3 (bloc D413), nr. 5 (bloc D141), nr. 7 (bloc D140), nr. 9 (bloc D139), nr. 11 (bloc D138). 

Din Nufărul până la gară

Pe de altă parte, Primăria Oradea a câștigat deja finanțare prin PNRR pentru reabilitarea altor 23 de blocuri din oraș și intenționează să continue demersurile de acest tip. 

„Avem în pregătire un număr de 81 de blocuri pe care estimăm că le vom depune până la mijlocul lunii august. Estimăm că vom depune spre finanțare încă 100 de blocuri până la mijlocul lunii februarie 2025. Termenul limită de depunere pentru axa de finanțare este finalul lunii februarie anul viitor”, a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, primarul Florin Birta. 

Municipalitatea orădeană depune etapizat solicitările și le însoțește de proiectele tehnice aferente fiecărei investiții, pentru a-și maximiza șansele privind aprobarea finanțărilor europene. 

„Axa majoră de reabilitare care intră în acest moment în reabilitare este de la bulevardul Nufărul până la Gara CFR. Practic blocurile din zona Nufărul, Cantemir, zona Cetate, piațeta Mihai Viteazul, bulevardul Magheru, până dincolo de gară vor avea proiectele finalizate și depuse până la finalul lunii februarie anul viitor. Peste 250 de blocuri vor avea depuse spre finanțare și care sperăm că vor fi finanțate, iar în următorii 4 ani vor fi reabilitate termic astfel încât să reducem producția de gigacalorie în Oradea”, a explicat Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!