Ministerul Dezvoltării a anunţat, joi, că Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat în aceeaşi zi 36 de locuinţe pentru tineri ridicate în municipiul Beiuş şi destinate închirierii. 

"Locuinţele (12 apartamente cu 1 cameră şi 24 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în str. 1 Decembrie 1918 nr. 50/A, pe un regim de înălţime S+P+3E (subsol+parter+3 etaje), valoarea investiţiei fiind de 5.942.974,29 lei (inclusiv TVA)", se arată în comunicatul ministerului condus de bihoreanul Cseke Attila. 

Până acum în Bihor, ANL a finalizat 1.518 de unităţi locative: Oradea (365 de unităţi locative); Ştei (108 unităţi locative); Beiuş (91 de unităţi locative); Marghita (384 de unităţi locative); Salonta (120 de unităţi locative); Şimian (27 de unităţi locative); Aleşd (94 de unităţi locative); Chişlaz (27 de unităţi locative); Sânmartin (120 de unităţi locative); Valea lui Mihai (90 de unităţi locative); Săcuieni (45 de unităţi locative); Sălard (27 de unităţi locative); Sântandrei (20 de unităţi locative).

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în 2001. 

Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Închirierea locuinţelor se face prin depunerea de cereri la primării, care apoi întocmesc listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.