Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat, joi, printr-un comunicat, că din cauza temperaturilor mari şi a ploilor puţine, 38 de cursuri mici de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri au secat sau băltesc.

Din acestea, 16 sunt pe raza judeţului Bihor: Valea Nouă şi Valea Fonau (Husasăul de Tinca), Valea Talpe (Grădinari), Crişul Nou (Sârbeşti), Valea Dragoteni (Pocola), Valea Rătăşel (Belfir), Gepiu (Păuşa), Tăşad (Oşorhei), Sărand (Copăcel), Dijir, Groapa, Frumoasa, Săldăbagiu, Valea Albă, Tria, Derna (afluenţi ai Barcăului).

"Seceta hidrologică se resimte cel mai puternic în bazinul hidrografic Crişul Alb, unde nu mai puţin de 19 cursuri de apă au secat. La polul opus se află bazinul hidrografic Crişul Repede, unde fenomenul de secetă hidrologică s-a instalat pe râul Gepiu în zona localităţii Păuşa, pe râul Sărand în zona localităţii Copăcel, iar râul Tăşad bălteşte în zona localităţii Oşorhei", se arată în comunicatul ABA Crişuri.

ABA Crişuri monitorizează în permanenţă starea hidrologică pe râurile Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, precum şi pe afluenţii acestora, iar la ora actuală debitele tuturor acestor cursuri de apă sunt în scădere.

Potrivit şefului instituţiei, Pasztor Sandor, o situaţie similară a mai fost în 2008, când 45 de cursuri de apă au secat. "Spre deosebire de anul 2008, anul acesta volumul de apă stocat în acumulări este dublu", a menţionat Pásztor.

Volumul de apă stocat în acumulări şi rezerva din lacurile energetice sunt suficiente pentru a asigura, fără probleme, necesarul de apă pentru următorul interval de timp. "Până în momentul de faţă nu se impun restricţii pentru utilizarea apei nici pentru agenţii economici, nici pentru populaţie", se mai arată în comunicat.