Anul şcolar 2013-2014 va începe luni în toate cele 182 de şcoli cu personalitate juridică din Bihor şi în cele 652 de structuri arondate acestora.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Negrean, unităţile de învăţământ din Bihor funcţionează, în total, în 972 de clădiri, din care au primit autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică doar 62%. Restul vor funcţiona fără acest aviz pentru că fie nu au apă potabilă, au WC-uri în curte sau "elemente de siguranţă neasigurate", precum pardoseli defecte, tavan crăpat, fose septice neasigurate ori au curţile neîmprejmuite.

"Faţă de anul trecut, procentul clădirilor neautorizate a crescut cu 10 procente. Ar trebui o mai mare responsabilitate din partea autorităţilor locale", a precizat Daniel Negrean, vineri, într-o conferinţă de presă.

Negrean a mai menţionat că din cele 972 de clădiri şcolare, 91 au pază umană, 212 sunt dotate cu sistem de alarmă, 178 cu sisteme de supraveghere video. Totodată, 677 de clădiri au garduri bune, 4 nu au defel, iar restul au garduri în diferite stadii de degradare.

Reţeaua şcolară a Bihorului în acest an şcolar este formată din 20 de grădiniţe cu personalitate juridică, două şcoli primare, 108 şcoli primare şi generale, 5 şcoli primare şi generale speciale, 12 licee tehnologice, 6 licee teologice, un liceu de artă, un liceu sportiv, un liceu vocaţional-pedagogic, 12 licee teoretice, 10 colegii tehnice, un colegiu economic, 7 colegii naţionale, un palat al copiilor, care funcţionează cu 5 cluburi fără personalitate juridică, şi un centru judeţean de resurse şi asistenţă educaţională.

"În sistemul preuniversitar de stat vor învăţa 97.183 de preşcolari şi elevi, iar în cele 31 de unităţi particulare 3.200. Rezultă că populaţia şcolară este de 100.383, peste nivelul Clujului", a precizat Negrean.

În clasa pregătitoare, Bihorul va avea 5.206 elevi, pentru care au fost formate 490 de cadre didactice. Pentru mobilierul şcolar necesar acestor clase, IŞJ Bihor a primit 425.800 de lei de la Ministerul Educaţiei, repartizând banii necesari şcolilor.

Totodată, Inspectoratul a primit 669.299 lei de la Minister pentru achiziţia de manuale. "95% din manualele comandate au ajuns în şcoli", a spus inspectorul-şef.

Negrean a mai arătat şi că în acest an şcolar continuă programul prin care elevii care provin din familii cu venituri mici primesc un pachet de rechizite. Bihorului i-a fost repartizată, în acest sens, suma de 260.375 de lei, bani cu care ar putea cumpăra rechizite pentru 13.000 de elevi. "Din păcate, părinţii nu-şi depun dosarele la şcoli, deoarece valoarea unui dosar poate depăşi valoarea rechizitelor. Trebuie să obţină tot felul de adeverinţe, să legalizeze anumite acte la notar", a precizat Negrean.