Protestul a început vineri în jurul orei 13 şi a adunat în curtea unităţii orădene aproximativ 40 de angajaţi. "Am întrerupt lucrul timp de două ore, deoarece am intrat în grevă de avertisment. Vrem salarii decente. Protestăm împotriva faptului că directorul trage nejustificat de timp pentru semnarea contractului colectiv de muncă şi dorim să aducem salariul la nivel de ramură la 770 lei minim de încadrare şi să primim sporul minim de 15%, sporul de ruşine", a declarat Szep Tivadar, liderul de sindicat.

Nemulţumiţi de salarii

Protestatarii impută conducerii unităţii faptul că au "salarii de gunoi" şi afirmă că ar fi dispuşi chiar să renunţe la sporul de 15%, cu condiţia ca muncitorii care lucrează la salubrizarea parcurilor să primească un salariu minim de 810 lei lunar, cei care muncesc la întreţinerea şi măturatul străzilor să primească 850 lei lunar, iar cei care lucrează la salubrizarea menajeră să primească câte 950 lei. "Pe lângă asta, mai cerem şi să ni se deconteze abonamentele, în proporţie de 100%, nu 75%, cât e acum, deoarece mulţi fac naveta, unii dau şi câte 150 de lei pentru un abonament, lunar", a mai spus Szep. "În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere cu conducerea unităţii vineri şi sâmbătă, începând de miercuri vom intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată. Vom opri lucrul şi vom asigura, aşa cum cere legea, doar 30% din activitate", a mai spus liderul sindical.

În timp ce o parte dintre protestatari nici măcar nu ştiau care le sunt nemulţumirile, alţii au vociferat anemic în faţa presei, acuzând şi faptul că nu au echipamente de lucru, ca de pildă mănuşi, ca să preia gunoiul din recipiente. "Cei care lucrează pe stradă se pot răni oricând în seringi sau ambalaje", a spus Tivadar.

Grevă ilegală

Chestionat pe această temă, director general tehnic RER Ecologic Service Oradea, Florin Cepănariu, susţine că cerinţele protestatarilor nu sunt fundamentate şi, mai mult, greva este ilegală. "Este şi opinia celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, deoarece protestatarii au anunţat greva cu 48 de ore înainte, dar nu au parcurs toate etapele legale şi încercările de conciliere. Luni, avem de gând să intentăm la Judecătorie un proces împotriva acestei greve", a mai spus şeful RER.

El a adăugat că nemulţumirile muncitorilor sunt nefondate, pe de o parte pentru că salariul le-a crescut în ultimul an, iar apoi pentru că sporul de muncă degradantă sau "de ruşine" solicitat de aceştia nu se aplică pentru toate sectoarele de lucru. "Acest lucru unitatea nu poate să îl facă, pentru că eu nu consider că anumite activităţi se încadrază în lucru degradant", a mai spus Cepănariu, adăugând totodată că firma nu are posibilitatea financiară de a deconta abonamentele muncitorilor în proporţie de 100%.

"N-au dreptate"

Directorul a mai menţionat că, deşi muncitorii susţin că au salariile mici, "anul acesta, salariul minim e cu aproximativ 18% mai mare decât anul trecut", într-un context de criză economică. "Nu cred că poate fi vorba de nemulţumire, atâta vreme cât salariile le-au crescut", a subliniat directorul, precizând că salariul minim în cazul unui muncitor necalificat este de 770 de lei, iar un muncitor calificat debutant la RER primeşte 1180 de lei.

Managerul a mai afirmat că va semna contractul colectiv de muncă atunci când va ajunge la un consens cu angajaţii şi, în final, a respins şi acuzaţiile cum că muncitorii nu au echipamente corespunzătoare. "Nu este adevărat. În luna februarie, de pildă, am cheltuit 50.000 de lei special pentru asta".

Protestul s-a încheiat la ora 15, fără incidente, după care muncitorii au plecat acasă, urmând ca de sâmbătă să reia lucrul după programul normal.