Peste 5.000 de persoane cărora autorităţile maghiare le-au permis, în noaptea de marţi spre miercuri, să intre din Austria în Ungaria – ţară care şi-a închis graniţele pentru străini - şi să tranziteze spre România au intrat în ţară, până miercuri, la ora 13, pe la punctul de frontieră Nădlac II.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat iniţial că maşinile din convoi vor intra în ţară prin mai multe puncte de frontieră, între care şi Borş. Până la urmă, însă, potrivit comisarului-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, acest lucru nu s-a întâmplat, iar membrii convoiului au intrat pe teritoriul românesc prin judeţul Arad, pe la punctul de frontieră Nădlac II.

Toţi au primit din partea autorităţilor maghiare un traseu de urmat şi nu li s-a permis să se abată de la acesta. 

"Până la ora 11, au intrat în ţară pe la Punctul Nădlac II 5.000 de persoane cu 1.000 de autovehicule", a transmis purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea. După intrarea în ţară, ei au fost preluaţi de echipaje ale Direcţiei de Sănătate Publică, pentru triajul epidemiologic. În funcţie de ţara din care au venit, ei au fost preluaţi în centre de carantină sau trimişi acasă, pentru autoizolare.

Prin punctul de frontieră Borş, singurul rămas deschis pe teritoriul judeţului Bihor, nu au intrat în ţară, deci, mașini din convoiul special. La Borş, traficul a fost redus, peste noapte intrând în ţară doar circa 400-500 de persoane, majoritatea şoferi de camion.

Urmează un nou val de sosiri în ţară. Deşi autorităţile maghiare au acceptat să-i lase pe români să treacă pe teritoriul Ungariei ca o măsură excepţională, Ministerul Afacerilor Externe a reuşit să obţină o nouă aprobare. Asta deoarece încă sunt mulţi români care au ajuns la graniţa dintre Austria şi Ungaria şi nu pot să intre spre România.

"Cu privire la blocajul reapărut la graniţa dintre Austria şi Ungaria, în cursul acestei dimineţi, generat de faptul că nu toţi cetăţenii români aflaţi la frontiera menţionată au reuşit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopţi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români", a transmis MAE.

Concret, "soluţia agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei (n.r. – ora 13, ora României), până la eliminarea blocajului. În acelaşi timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorităţile ungare".