Evenimentul Swimathon 2015, organizat de Fundaţia Comunitară Oradea, a strâns aproape 42.000 lei în donaţii pentru cele 15 proiecte umanitare, educaţionale şi culturale înscrise în cea de-a treia ediţie a maratonului de înot.

Pe 13 iunie, la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu", 244 de înotători au sărit în bazin pentru cauzele înscrise. De asemenea, evenimentul a adunat peste 830 de susţinători individuali (persoane care au donat), respectiv 16 companii care au sprijinit proiectele prin donaţii şi echipe de înotători.

Între sponsorii evenimentului s-a numărat şi BIHOREANUL, care a donat 1.000 de lei pentru "Amenajarea unui loc de joacă pentru preşcolari" la Liceul Greco-Catolic. De asemenea, BIHOREANUL a fost reprezentat şi în bazin, prin directorul Mircea Chirilă. Echipa Best, din care au mai făcut parte şi alţi şapte susţinători ai cauzei, inclusiv câţiva adolescenţi care fac înot de performanţă, a reuşit să parcurgă nu mai puţin de 60 de lungimi de bazin, terminând tura din care au făcut parte pe locul la doilea, după o altă echipă care a reuşit să adune 67 de lungimi.

În plus, la apelul BIHOREANULUI, alte trei companii din judeţ s-au decis să se alăture, cu generozitate, acestui proiect. Este vorba de firmele Dumexim, Prima Casa şi Constructorul Sălard, care donează fiecare câte 1.000 lei pentru amenajarea unui loc de joacă pentru "grădinari" la Liceul Greco-Catolic. În total, proiectul a adunat 5.260 lei, fiind pe locul al treilea în topul sumelor strânse la Swimathon.

Cel mai popular proiect a fost cel propus de Fundaţia Mihai Neşu, care urmează să deschidă în Oradea un centru de recuperare medicală pentru copii cu afecţiuni neuromotorii. Cauza propusă de fostul fotbalist, care a şi fost prezent la eveniment, a adunat 7.615 lei. Pe locul al doilea în top s-a aflat proiectul "Terapie pentru Rareş", dedicat unui copil diganosticat cu tetrapareză mixtă şi epilepsie, care a strâns 5.378 lei.

În total, proiectele depuse au adunat 41.780 lei. Donatorii au susţinut şi organizarea evenimentului, donând 10.000 lei Fundaţiei Comunitare. Din această sumă, 1.000 lei au fost direcţionaţi cauzei pentru care au fost înotate cele mai multe lungimi de bazin ("S-a născut un copil... cu sindrom Down", echipa "Five" - 76 de lungimi de bazin în 40 de minute), iar alţi 1.000 lei pentru cauza care a adunat cei mai mulţi bani, adică cea a Fundaţiei Mihai Neşu.