Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că procesul de restructurare a Universităţii, demarat anul trecut, când 46 de cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie nu s-au mai regăsit pe statele de funcţii, continuă. "Anul acesta, pentru 42 de asistenţi şi preparatori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie nu se poate asigura normă de predare. A doua facultate cu o astfel de situaţie este cea de Arte Vizuale, unde trei asistenţi universitari nu mai au norme didactice", a declarat Antal.

Câte anume din cele 45 de cadre didactice vor fi disponibilizate, rectorul n-a mai putut preciza, întrucât conducerile facultăţilor trebuie să prezinte câţi dintre aceştia sunt în concediu fără salariu, respectiv de creştere a copilului. "Acestora nu le putem desface contractul de muncă", a precizat Antal.

De asemenea, cadrele didactice care vor fi confirmate de sindicatul cadrelor didactice universitare ca fiind cazuri sociale nu vor fi demise din octombrie. "Senatul Universităţii a acceptat să le mai ţinem un semestru, deci până la 1 martie, după care să le dăm activitate de cercetare", a mai spus rectorul orădean.

Totuşi, li se vor desface contractele de muncă acelor cadre didactice, dintre cele 45, care nu sunt în concediu şi nici nu sunt cazuri sociale. "Îmi pare rău, sunt colegii mei, dar trebuie să facem economii. Acest proces de restructurare va continua şi anul viitor", a declarat Cornel Antal.

Pe lângă nevoia de a face economii, rectorul a spus că disponibilizările sunt, în cazul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, şi o recomandare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Catedra de la care trebuie să fie cele mai multe disponibilizări este Medicina Dentară, unde 13 cadre didactice ar trebui să fie date afară.