Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea, a anunţat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, că a dispus, marţi, anularea a 46 de diplome eliberate de opt facultăţi orădene în perioada 1994-2003.

"În 2007, când am fost ales rector, prima mea dorinţă şi acţiune a fost să iniţiez un control al diplomelor şi am găsit câteva pentru care nu s-a putut dovedi parcursul şcolar. A demarat şi o anchetă DNA, iar eu am informat Ministerul Educaţiei", a spus Antal, menţionând că motivul pentru care diplomele au fost anulate abia marţi este că nu a primit un răspuns de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării privind baza legală a anulării. "În vară, doamna Ecaterina Andronescu a venit la Oradea şi atunci mi-a spus că există Ordinul 2284 dat în 2007 de Ministerul Educaţiei, în care se specifică modul în care pot fi anulate diplome", a explicat rectorul. De atunci, conducerea Universităţii a continuat verificările diplomelor, pentru a avea certitudinea că nu vor mai exista şi alte diplome neconforme.

Astfel, marţi, acesta a trimis către acelaşi Minister lista cu cele 46 de diplome, 45 de licenţă şi una de studii aprofundate, care au fost anulate prin decizie. "Este vorba de 13 diplome de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, două de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, câte una de la Educaţie Fizică şi Sport, Inginerie Managerială şi Tehnologică şi Energetică, 12 de la Ştiinţe Economice, nouă de la Ştiinţe Juridice, patru de la Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi trei de la Ştiinţe Socio-Umane, diplome pentru care nu am găsit dovezi ale parcursului şcolar", a precizat Antal.

În ceea ce priveşte vinovatul sau vinovaţii pentru existenţa acestei situaţii, Antal a spus că nu e treaba lui să arate cu degetul. "Cineva a semnat aceste diplome, dar nu ştiu circumstanţele. E treaba organelor de anchetă şi a justiţiei să stabilească vinovaţii", a spus Antal, precizând că ancheta DNA demarată în 2007 nu este finalizată.

Rectorul a mai spus că nu există în cadrul Univesităţii din Oradea date despre persoanele pe numele cărora au fost eliberate diplomele. "Când a venit DNA-ul, în urmă cu doi ani, au luat toate actele, nu ne-a rămas mai nimic, în unele cazuri nici cotoarele diplomelor. După numele studenţilor, toţi par a fi străini, italieni majoritatea, dar nu putem şti cu certitudine", a explicat Antal, menţionând, totodată, că a anunţat atât Ministerul Educaţiei, cât şi ambasada Italiei în România.

Cornel Antal a caracterizat anularea diplomelor ca fiind "un pas important pentru Universitatea din Oradea de a se debarasa de problemele trecutului". De asemenea, rectorul a spus că procesul de verificare a celor aproximativ 100.000 de diplome eliberate de Universitate de la înfiinţare până în prezent continuă, însă nu crede că se vor mai găsi şi alte probleme privind legalitatea lor.