Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv. 65 de tineri şi-au pierdut viața și alte câteva sute de persoane au fost rănite, după ce focul izbucnit în timpul concertului trupei GoodBye to Gravity s-a extins rapid şi a făcut scrum totul în jur. La 5 ani de atunci, vinovaţii încă nu au fost pedepsiţi. O veste vine, însă, pentru victime. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul român decontează pentru tot restul vieţii tratamentul supravieţuitorilor.

"În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65", scrie DigiFM.

Ce au făcut autorităţile pentru ca tragedia să nu se mai repete? Ce s-a întâmplat de atunci? Nu multe. De la momentul tragediei, au curs demisii la nivel înalt, au fost proteste masive, au fost reţineri şi modificări legislative, dar concret nu s-a întâmplat mare lucru. Supravieţuitorii iadului şi părinţii tinerilor morţi sunt revoltaţi că vinovaţii nu au fost pedepsiţi.

"Autorităţile se scuză şi acum şi spun că nicio ţară europeană nu ar putea face faţă unui eveniment similar. România a încercat să repare "sistemul", iar astăzi numărul paturilor pentru marii arşi s-a dublat. Insuficient, însă, în cazul unui incendiu cu victime multiple. Cu puţin timp înainte de a se împlini patru ani de la tragedia care a luat zeci de vieţi în "Clubul Morţii", au fost inaugurate la Iaşi şi Timişoara Centrele pentru Arşi. S-a ajuns, în România, la 23 paturi de mari arşi adulţi şi 10 paturi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, pentru copii", mai arată sursa citată.

Proces dureros

Instanţa s-a pronunţat doar în primă instanţă abia în martie 2020. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (ales acum din nou primar!), la 8 ani şi 6 luni de închisoare, iar foştii patroni ai clubului Colectiv (George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea) au primit pedepse de câte 11 ani şi opt luni după gratii. De asemenea, mai scrie DigiFM, fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, Daniela Niţă (administratorul firmei de artificii) la 12 ani şi 8 luni, pirotehnisul Zaharia Viorel - 9 ani şi 8 luni, pirotehnistul Moise Marian - 10 ani, iar patronul firmei de artificii, Cristian Niţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare. La pușcărie au fost condamnați şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, ambii primind câte 9 ani şi două luni, iar fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 Larisa Ganea şi Ramona Moţoc au fost condamnate la 7, respectiv 3 ani.

Condamnaţii au fost obligaţi să plătească daune morale uriaşe victimelor, de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind de 500.000 de euro, în câteva cazuri. În prima soluție, magistraţii au decis ca, pe lângă pedepsele cu închisoarea, condamnații să plătească şi cheltuielile de spitalizare ale persoanelor decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în deflagraţie.

În motivarea deciziei de condamnare, publicate în martie 2020, judecătorul preciza că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, notează Agerpres.

Dar, pe lângă faptul că decizia nu este definitivă, sfidător este și că primarul Cristian Popescu Piedone a candidat din nou şi, la alegerile din 27 septembrie, culmea, a câştigat votul bucureştenilor pentru Sectorul 5. 

Vezi mai jos videoreportaj!

DigiFM mai scrie şi că ziua de 30 octombrie a fost decretată "Ziua pacientului cu arsuri"".

Chiar în ziua în care se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul român decontează pentru tot restul vieţii tratamentul supravieţuitorilor. De altfel, vineri, preşedintele, premierul, dar şi alţi politicieni au mers să depună o coroană de flori şi au aprins o lumânare în memoria victimelor de la clubul Colectiv.

Tot pentru vineri s-a anunţat şi un lanţ uman, tocmai pentru a comemora cei 5 ani care s-au scurs de la tragedie și a atrage atenția că nu s-au schimbat prea multe. "Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv. Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața fără ca măcar să știe asta. La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Distanțați din 4 în 4 metri, vom face un lanț al memoriei între Curtea De Apel București și clubul Colectiv", se arată în invitaţia făcută de organizatori.

Citiți pe aceeași temă și două articole tulburătoare despre dramele din Colectiv:

DOCUMENTAR Cinci ani de la tragedia din Colectiv: Vineri se va organiza un lanț uman în memoria victimelor, între Curtea De Apel Bucuresti si sediul clubului

Ce s-a schimbat după 5 ani de la incendiul din Colectiv: „Nu trece zi în care să nu simt vină; 5 ani de chinuri fizice şi traume sufleteşti. Încă sper că lucrurile se vor schimba”