Un eveniment misterios a avut loc astăzi în Oradea. Cu puţin înainte de ora 13, peste o sută de persoane s-au adunat pe strada pietonală, la colţul cu Liceul Ady Endre. 149 de oameni îşi anunţaseră prezenţa pe Facebook. Probabil că nu toţi au ajuns, dar absenţa le-a fost compensată de trecătorii ocazionali. Abia cu câteva minute înainte s-a aflat ce se va întâmpla: orchestra simfonică şi corul Filarmonicii de Stat Oradea vor interpreta deschiderea celebrei "Carmina Burana" de Carl Orff. Iată de ce:

"Nevoia de cultură a oraşului Oradea este o realitate pe care o resimţim cu toţii. Acest motiv, dar şi faptul că ne dorim să aducem ambasadorii culturii muzicale în mijlocul comunităţii, ne-a determinat să dezvoltăm proiectul 5 MINUTE PENTRU ORADEA, în cadrul programului Femina aparţinând Fundaţiei Comunitare Oradea." - Extras din prezentarea oficială de pe pagina de Facebook a evenimentului 5 minute pentru Oradea.

Imediat după ora anunţată, concert maistrul Nagy Kálmán a dat tonul cu vioara. În câteva clipe a fost înconjurat de colegii săi din orchestră, apăruţi brusc dintr-un local aflat în apropiere. După scurta bucată instrumentală, membrii corului Filarmonicii, deghizaţi până atunci în simpli spectatori, şi-au unit vocile sub comanda dirojorului Jankó Zsolt: "O Fortuna, velut luna, statu variabilis..." După 5 minute şi-au primit aplauzele şi au dispărut la fel de repede pe cum au apărut.

Citiţi ce a fost bine şi ce n-a fost prea bine la eveniment, pe www.cremeneanu.com!