Tocmai ce a sosit vacanţa de vară, un moment mult aşteptat. Pentru a veni în ajutorul părinţilor, Academia de Business şi Leadership Open Tribe v-a pregătit un Top 5 de sfaturi utile, pentru a nu cădea în capcana clasică de a descoperi la sfârşitul verii că juniorul tău a trecut prin vacanţă "ca gâsca prin apă", fără să fi valorificat cu adevărat acest timp liber:

1. Asigură-te că al tău copil îşi stabileşte un program de vacanţă, trasând cele mai importante activităţi, perioada în care se vor desfăşura şi indicele măsurabile ale acestora.

2. Rezervă-i un loc la o activitate sau tabără de vară ce are ca scop principal dezvoltarea acestuia. Un exemplu de tabăr "Maratonul Financiar Open Tribe" dedicat dezvoltării laturii financiare şi relaţionale a copiilor. Open Tribe propune, de asemenea, diverse activităţi de vară în care personalităţi sau antreprenori de succes împărtăşesc din experienţa şi lecţiile lor de viaţă - un prilej extraordinar de valorificare a vacanţei copiilor.

3. Petrece timp de calitate cu copilul, organizând activităţi şi ieşiri în familie. Hrăneşte-l emoţional! Familia este locul nr. 1 unde copilul absoarbe cel mai bine emoţiile pozitive precum iubirea, empatia, recunoştinţa, mulţumirea, etc. Arată-i copilului tău că se poate şi altfel: explică-i că doreşti să petreci un moment de calitate alături de el şi cât de mult contează acest lucru pentru tine. Fă o diferenţă în educaţia lui prin gesturi şi vorbe simple, dar care vor avea un răsunet toată viaţa.

4. Implică-l în diferite activităţi din viaţa de zi cu zi, responsabilizându-l. Astfel, se va simţi cu adevărat parte a familiei, învăţând în acelaşi timp să fie responsabil.

5. Ajută-l să deprindă o nouă abilitate sau activitate pe care acesta a intenţionat să o dezvolte în timpul anului, însă nu a avut timpul necesar. De exemplu, dezvoltarea inteligentei emoţionale, a spiritului financiar sau antreprenorial, aprofundarea unei limbi străine, etc.

Pe lângă a fi un moment de relaxare, vacanţa de vară reprezintă un prilej de reînnoire şi aprofundare a valorilor fundamentale precum familia, timpul de calitate, valorificarea fiecărui moment atât cu cei dragi, cât şi în scopul dezvoltării personale. De asemenea, este un moment prielnic pentru copil să descopere lucruri noi, lărgindu-şi astfel orizontul de percepţie şi evaluare a lumii din jur şi a lucrurilor pe care pune cu adevărat preţ, toate acestea într-un mod sănătos şi responsabil.

Dr. Réka Balog
profesor, trainer şi editor Open Tribe

(advertorial)