Chiar dacă până pe 25 august, declaraţiile trebuie depuse, nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora, potrivit Gândul.

Deşi legea a intrat în vigoare de la 1 iulie, Guvernul a făcut publice normele metodologice de depunere a declaraţiilor pentru drepturi de autor abia la finele lunii trecute.

"Beneficiarii trebuie să depună, personal, aceste declaraţii, în fiecare lună, la autorităţile respective. Legea este foarte clară. În cazul veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor, angajatul, beneficiarul este cel care depune declaraţiile. Mai mult decât atât, tot el este cel care le şi plăteşte, adică în momentul depunerii declaraţiei trebuie să meargă cu bani la el pentru a face plata pe loc", a declarat Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

Luminiţa Ristea a mai precizat că valoarea contribuţiilor sociale, de 16,5% din venitul net, pe lună, nu poate fi mai mare decât echivalentul a 16,5% aplicat la cinci salarii medii brute pe economie, respectiv de 1.514 lei.

Mai mult, şi cei care nu obţin venituri din drepturi de autor sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială, la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, şi la agenţiile judeţene de ocuparea forţei de muncă, privind faptul că nu au avut venituri în luna precedentă. Amenda pentru nedepunerea declaraţiilor este de 2.500 până la 5.000 de lei. În cazul completării eronate a declaraţiilor, sancţiunea se încadrează între 300 şi 600 de lei.

Din cei 16,5% pe lună, 10,5% reprezintă contribuţia la sistemul public de pensii, 5,5% la cel de sănătate şi 0,5% la cel de şomaj. În cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja un asigurat al sistemului. "În cazul celor care obţin exclusiv venituri din contracte de drepturi de autor există, conform legii, obligaţia de a depune o singură declaraţie, la început, după care plata se face trimestrial, în funcţie de veniturile obţinute", au declarat reprezentanţii CNAS.

Aşadar, angajaţii care au şi carte de muncă şi contracte pe drepturi de autor nu vor plăti contribuţii lunare de 16,5% din venitul net, cum scrie în lege, ci de 11%, adică doar pentru pensii şi pentru şomaj. Experţii spun însă că acest lucru nu reiese, în mod clar, din normele de aplicare a noului Cod Fiscal.

Pentru că niciun oficial al Guvernului nu a prezentat clar ce presupune modificarea Codului Fiscal privind contribuţiile sociale aferente drepturilor de autor, mulţi angajaţi nu ştiu ce să facă.

O sursă bună de informare ar putea fi departamentul de "Asistenţă pentru contribuabili" din cadrul Fiscului (Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală), al cărui contact poate fi găsit pe situl www.anaf.ro.