Aproximativ 500 de persoane, majoritatea tineri, au mărşăluit, duminică după amiază, prin Oradea, împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană cu cianuri.

Protestul a început la ora 18, fiind precedat de un protest al iubitorilor de câini. Astfel că, la ora la care în Piaţa Unirii au ajuns activiştii de mediu, aici erau deja circa o sută de persoane.

"Oradea să rămână exemplu"

Iubitorii de câini s-au adunat în centrul oraşului ca să-şi arate nemulţumirea faţă de legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpâni după ce au stat 14 zile în adăposturi. Unii orădeni au venit la protest cu căţeii şi au agăţat mesaje anti-eutanasiere inclusiv de lesele lor. "Nu ucide, ajută!" ori "Spun NU eutanasierii" au fost mesajele afişate de protestatari.

Precizând că iubitorii de câini sunt "oripilaţi" de noua lege, orădeanca Ildiko Teger, una din iniţiatoarele manifestării, a spus că Oradea este un exemplu pentru modul în care gestionează problema câinilor comunitari. "Şi vrem să rămână un exemplu. Eutanasierea nu este o soluţie", a spus femeia. O altă protestatară, Ana Chiperi, a precizat că iubitorii de câini nu-şi doresc ca aceştia să rămână pe străzi. "Locul lor e lângă oameni", a spus ea, adăugând că autorităţile trebuie să încurajeze adopţiile.

„Veniţi cu noi!"

Imediat după ora 18, în Piaţa Unirii au început să se adune şi activiştii de mediu care luptă împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană. „Înarmaţi" cu bannere şi afişe de toate dimensiunile, dar şi cu tobe africane, flacoane umplute cu pietricele şi chiar un bucium, orădenii au început să strige de cum au ajuns: „Nu corporaţia face legislaţia", „Uniţi salvăm Roşia Montană", "Nu vrem să fim o naţie de scalvi" ori „Vrem natură nu cianură". Cum lângă protestatarii ecologişti au rămas şi orădenii care au participat la protestul împotriva eutanasierii câinilor, în piaţă s-au adunat rapid 250 de persoane.

După jumătate de oră de scandări anti-exploatări, protestatarii s-au pus în mişcare. Având autorizaţie şi pentru un marş, au pornit spre strada Vasile Alecsandri, pe un traseu înainte agreat cu jandarmii, care, de altfel, i-au şi însoţit. Astfel, militanţii au mers pe lângă parcul 1 Decembrie, prin Centrul Civic, au trecut Podul Dacia, iar apoi au traversat Parcul Libertăţii, strada Aurel Lazăr, pietonalul Republicii şi s-au oprit în Parcul Traian, în faţa Prefecturii.

De-a lungul întregului marş, protestatarii au scandat lozincile deja celebre deja în toată ţara, dar şi "Oradea, trezeşte-te!" sau "Trezeşte-te române, din somnul cel de aur", dar şi împotriva exploatărilor gazelor de şist. De asemenea, ei au îndemnat şi alţi orădeni să li se alăture, strigând „Dacă vă pasă, nu staţi în casă" ori „Veniţi cu noi!".

Mulţi le-au ascultat îndemnurile, astfel că atunci când marşul a ajuns în Centrul Civic, numărul protestatarilor era dublu. Majoritatea manifestanţilor au fost tineri ori părinţi cu copii, dar în mulţime s-au regăsit şi orădeni trecuţi de prima tinereţe. De asemenea, la protest au participat mulţi oameni pe biciclete ori însoţiţi de căţei.

Purtând cu ei bannere cu mesaje precum "Oradea luptă pentru Roşia Montană!" sau "Nu cianură, nu gaze de şist, nu război!", protestatarii au împărţit pliante şoferilor opriţi în trafic de jandarmi şi poliţişti, ca să facă loc marşului. În semn de solidaritate, mulţi şoferi au claxonat.

„Mai bine hipster decât trădător"

În Parcul Traian, protestatarii au continuat să scandeze, dar au început şi să vorbească despre pericolul cianurii de la Roşia Montană. „Cât de ieftini sunt cei care ne conduc ca să se vândă pe nişte comisioane? Cerem să nu ne vindem ţara!", a spus Orlando Balaş, unul din orădenii care protestează zilnic în centrul Oradiei pentru Roşia Montană.

La rându-i, Cătălin Popa, un alt protestatar, a avut un discurs dur la adresa politicienilor care au condus ţara în ultimele două decenii. „Voi ne sunteţi destui pe post de cianură! Ne lepădăm de voi aşa cum ne-am lepădat de satana! Temeţi-vă de noi!", a spus Popa. Iar pentru că „suntem cu toţii români", biologul Anna Marossy a avut un discurs pe aceeaşi temă în limba maghiară.

Printre discursurile înflăcărate, protestatarii au ascultat şi melodia „Exerciţiu" a lui Valeriu Sterian şi au cântat o variantă adaptată a Imnului Golanilor. „Mai bine hipster / Decât trădător / Mai bine-ecologist / Decât dictator / Mai bine sărac / Decât goldist / Mai bine mort / Decât cianurist" au fost versurile pe care orădenii le-au cântat.

Puţin după ora 20, oră la care a expirat autorizaţia protestului, după ce au mai scandat câteva lozinci anti-cianuri, orădenii au încheiat protestul în ropote de aplauze. Şi decişi să iasă în stradă şi în zilele următoare, ca să arate că au un crez la care nu au de gând să renunţe...