După ce Franţa a anunţat, vineri seara, că va disloca 500 de soldaţi în România, sâmbătă seara, Belgia a anunţat, la rându-i, că va trimite 300 de soldaţi în ţara noastră. Măsurile sunt luate după activarea, în premieră, a forţei de răspuns a NATO, pe fondul conflictului pornit de Putin în Ucraina.

"Belgia îşi asumă responsabilitatea în cadrul NATO Rapid Response, ale cărei elemente au fost activate ieri. În faza actuală, 300 de soldaţi belgieni vor fi desfăşuraţi în România", a anunţat sâmbătă premierul belgian Alexander De Croo.

Forţa de reacţie Navo se află sub comanda generalului Tod D. Wolters, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa.

Vineri seara, şeful Statului Major al Forţelor Armate Franceze, generalul Thierry Burkhard, a afirmat că Franţa va disloca 500 de militari în România în cadrul NATO, potrivit AFP. "NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să trimită un semn foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţele în România", a declarat generalul Burkhard într-un interviu acordat Radio France Internationale şi France 24.

Franţa "s-a oferit voluntar (...) pentru a asigura rolul de naţiune-cadru, adică de ţară conducătoare, pentru a desfăşura în curând un batalion în România", a adăugat el.

"Vom disloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO", a spus şeful de stat major.

Pe de altă parte, Belgia a anunţat că va sprijini forţele ucrainene cu 2.000 de mitraliere şi 3.800 de tone de combustibil, potrivit lui De Croo, care a adăugat că guvernul de la Bruxelles analizează alte cereri de ajutor din partea guvernului de la Kiev. De altfel, şi alte ţări, inclusiv Germania, au decis să trimită echipamente militare performante în Ucraina. 

Despre activarea forţei de răspuns a NATO, Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters a transmis: "În ultimele luni, aliaţii NATO şi partenerii europeni au rămas uniţi în faţa ameninţărilor împotriva păcii şi securităţii în Europa. Ca răspuns la invazia neprovocată şi nejustificată de către Rusia a Ucrainei, Alianţa şi-a aliniat forţele operaţionale maritime, terestre, aeriene, spaţiale şi cibernetice pentru a apăra suveranitatea NATO. Odată cu aprobarea  planurilor de răspuns de către Consiliul Nord-Atlantic şi în conformitate cu evoluţiile din mediul de securitate, angajăm acum elemente ale Forţei de Răspuns a NATO".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!