Un elicopter s-a prăbuşit vineri în Pakistan, în urma accidentului doi ambasadori, cel al Norvegiei şi cel al Filipinelor, şi alte patru persoane aflate în aparatul de zbor pierzându-şi viaţa.

 "Din primele informaţii transmise de MAE pakistanez Ambasadei României la Islamabad, în această dimineaţă, în nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau şi cetăţeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan. MAE a reuşit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol", a informat MAE print-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Potrivit Mediafax, elicopterul Mi-17 doborât făcea parte dintr-un grup de trei elicoptere ale armatei, care transportau diplomaţi şi ziarişti către regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urmau să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Aparatul s-a prăbuşit peste o şcoală la aterizare, dar celelalte două elicoptere au aterizat în siguranţă.

Potrivit presei internaţionale, în accident au decedat şi soţiile ambasadorilor din Malaezia şi Indonezia, precum şi cei doi piloţi ai elicopterului de tip MI-17. Printre răniţi se numără ambasadorii Poloniei şi Olandei la Islamabad, arată Agerpres.

O echipă din cadrul Ambasadei României la Islamabad se află la sediul MAE pakistanez pentru obţinerea de informaţii suplimentare. Atât premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Klaus Iohannis au transmis condoleanţe către statele ai căror reprezentanţi şi-au pierdut viaţa.

Ipotezele producerii evenimentului sunt încă neclare. Un purtător de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi, Muhammad Khurasani, a revendicat doborârea elicopterului, precizând că atacul viza doborârea altui elicopter, în care se afla premierul pakistanez Nawaz Sharif. Pe de altă parte, surse din domeniul securităţii au afirmat că din primele investigaţii reiese că prăbuşirea a fost cauzată de o defecţiune la rotorul din coada elicopterului.