Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea a fost luni gazda mai multor manifestări dedicate sărbătoririi a 60 de ani de la înfiinţarea Uniunii Europene. La eveniment au luat parte Lia Pop, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioana Albu, şefa catedrei de Ştiinţe Politice, Cristina Matiuţă la aceeaşi facultate, Dorel Şaitoş, directorul Colegiului Traian Vuia şi Corina Negruţiu, profesoară la acelaşi colegiu.

Totodată, la eveniment a fost prezent şi Răducu Şerbănescu, preşedintele Senatului Studenţilor, Alina Stoica, Secretarul Ştiinţific al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Emilian Pavel, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD Bihor şi George Tătar, din partea tineretului PNL.

UE, un vis

Festivităţile au fost deschise de Lia Pop, care a făcut o scurtă descriere a evoluţiei Uniunii Europene. "Uniunea Europeană este un vis pe care suntem gata să ni-l împlinim dar şi o provocare la care trebuie să răspundem", a afirmat decana Facultăţii de Ştiinţe Politice. Lia Pop a mai afirmat că prin acest eveniment se doreşte marcarea zilei Europei şi a semnificaţiilor pe care intergrarea în UE le are pentru orădeni.

După discursurile invitaţilor a avut loc premierea celor 56 de elevi bihoreni care au obţinut premii şi menţiuni la concursul naţional Unitate şi Diversitate în Uniunea Europeană, desfăşurat pe trei secţiuni: eseuri, postere şi power point. La întrecerea organizată de Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea au luat parte 23 de şcoli şi licee din ţară cu un număr total de 280 de elevi dintre care 110 au ocupat locurile unu, doi, trei sau au primit menţiune.

Tort "european"

În a doua parte a festivităţilor, studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice au organizat un concurs pe teme europene ca parte a festivalului Oradea Student's Fest, care a început tot luni. La competiţie au participat trei echipe a câte doi elevi reprezentând liceele orădene Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Colegiu Naţional Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic Aurel Lazăr. Tinerii au avut de completat un rebus şi au răspuns la întrebări despre Uniunea Europeană. La sfârşitul întrecerii pe locul unu s-au clasat liceenii de la Gojdu, locul doi a fost adjudecat de Lazăr, iar locul trei a revenit celor din Eminescu.

La finele manifestării toţi cei care au participat s-au putut îndulci gustând dintr-un tort decorat cu însemnele Uniunii Europene.

Tot luni de la ora 10 studenţii s-au strâns în Aula Magna a Universității, pentru a lua parte la deschiderea oficială a Student's Fest Oradea.