Pentru a marca cei 60 de ani de teatru românesc continuu la Oradea, Teatrul Regina Maria organizează în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie o serie de spectacole aniversare.

Aceasta va fi deschisă de spectacolul "60 de ani pe aceeaşi scenă - un spectacol din amintiri", susţinut de Eugen Ţugulea, cu versuri din Mihai Eminescu, Michelangelo şi Coşbuc, plus monologuri din Caragiale, Shakespeare şi Puşkin. Programat pe 26 noiembrie, de la ora 18.30, la Sala Mare, spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop.

La începutul anului 1954, actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu sunt invitaţi la Secţia Culturală a Sfatului Popular Regional pentru a forma o comisie de formare a secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. Astfel, după un curs sinuos, în vara anului 1955, ia fiinţă Teatrul de Stat Oradea, care funcţionează cu două secţii, română (Trupa Iosif Vulcan) şi maghiară (Szigligeti Tarsulat). Din 2011 teatrul orădean se reorganizează în Teatrul Regina Maria (cu trupa "Iosif Vulcan", trupa "Arcadia" şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana) şi Teatrul Szigligeti.

Prima piesa jucată pe 26 noiembrie 1955 sub auspiciile noului teatru este "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale.

Citeşte ce alte surprize le-a pregătit Teatrul Regina Maria spectatorilor în articolul: Mare aniversare, mare! O săptămână de spectacole la împlinirea a 60 de ani de teatru românesc la Oradea