În luna iulie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a desfăşurat 957 de controale în sectorul siguranţei alimentare, vizând unităţi din toate categoriile de activitate - pieţe agoalimentare şi de vânzare cu ridicata, abatoare, depozite alimentare, unităţi de procesare, supermarket-uri şi alte unităţi de comercializare, unităţi de prestări servicii de alimentaţie publică, carmangerii, măcelării etc - situate în principal în zonele şi pe rutele de interes turistic.

De la acestea, inspectorii DSVSA Bihor au recoltat 94 de probe de alimente în vederea efectuării de examene de laborator, pentru verificarea conformităţii unităţilor de industrie alimentară şi a igienei şi inocuităţii alimentelor comercializate, cu precădere cele specifice sezonului estival, caracterizat prin temperaturi caniculare care favorizează alterarea accelerată a alimentelor.

Ca urmare a acestor acţiuni, DSVSA a aplicat 54 sancţiuni contravenţionale din care 34 de amenzi în valoare totală de 97 400 lei, şi a emis 60 ordonanţe de încetare a activităţii.

Principalele neconformităţi constatate cu ocazia acestor controale sunt reprezentate de funcţionarea fără autorizaţie sanitară veterinară, depozitarea şi manipularea neigienică a alimentelor, igienă necorespunzătoare în spaţiile de producţie şi comercializare a alimentelor.

DSVSA nu comunică însă care au fost unităţile găsite cu nereguli, invocând legislaţia care interzice acest lucru, astfel încât populaţia nu poate afla în mod real ce unităţi alimentare să ocolească.