Ministerul Dezvoltării a anunţat miercuri repartizarea pe judeţe a 7,5 miliarde lei din Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny pentru înfiinţarea unor reţele de gaze naturale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

"70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul Anghel Saligny, prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri", a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, citat într-un comunicat al Ministerului.

Potrivit tabelului care indică alocarea banilor, Bihorul va primi, pentru ca UAT-urile să înfiinţeze reţele de gaz, suma de 206.439.639 lei, în condiţiile în care din 101 oraşe şi comune 81,19% nu au reţele de gaz în prezent.

"Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de UAT-uri, numărul de locuitori, ponderea UAT-urilor unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat", arată comunicatul Ministerului Dezvoltării.

Concret, la repartizarea fondurilor a contat în proporţie de 50% ponderea UAT-urilor fără reţele de gaz, 15% ponderea populaţiei prin raportare la populaţia ţării, 15% indicatori statistici privind necesarul de infrastructură şi 20% capacitatea financiară a UAT-urilor.

Spre comparaţie, judeţul Botoşani, cu o populaţie mai mică decât a Bihorului, va primi 205.493.838 lei, o sumă comparabilă cu cea de care va beneficia judeţul Bihor, având însă 78 UAT-uri, dar 91,03% dintre ele fără reţele de gaz.

În schimb, judeţul Dolj, cu o populaţie mai mare decât a judeţului Bihor, dar şi cu 111 UAT-uri, aşadar mai multe, dintre care 88,31% fără reţele de gaz, va primi o sumă mai mare, şi anume 224.332.808 lei.

Lista integrală cu alocările pe judeţe poate fi consultată mai jos, dar și în galeria de documente.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!