Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a verificat, în luna iulie, 35 de angajatori din județ, dorind să afle dacă aceștia iau măsurile necesare pentru protecția muncitorilor în zilele cu temperaturi ridicate.

La finalul acțiunii, inspectorii de muncă au dat 7 amenzi, în valoare totală de 10.000 lei, și 15 avertismente. ITM Bihor nu a comunicat nici numele acestor firme, nici domeniul în care activează sau localitățile în care au puncte de lucru.

Cele mai frecvente probleme identificate de specialiștii ITM Bihor sunt neluarea de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de munca la temperaturi extreme și nerespectarea unui program de muncă redus, cu eșalonare pe două perioade ale zilei de lucru, până la ora 11 și după ora 17.

Conform OUG 99/2000, temperaturile extreme sunt cele care trec de 37 grade Celsius, iar în aceste zile angajatorii trebuie să asigure măsuri precum reducerea intensității și a ritmului activității fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite și cu curenți de aer ori asigurarea a 2-4 litri de apă pe persoană pe schimb.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!