Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis miercuri că în ultima perioadă în judeţul Bihor au fost identificate şapte focare noi de pestă porcină africană, dar, în paralel, au fost stinse altele. 

"DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 23.08.2021- 21.09.2021, în judeţul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 7 focare de boală noi, iar ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 19 focare de PPA", se arată în informarea semnată de Remus Moţoc, director DSVSA Bihor. 

Astfel, numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în judeţul Bihor, este în prezent de 8, fiind afectate 7 localităţi: Remetea (comuna Remetea), Valea de jos (comuna Rieni), Aleşd (oraş Aleşd), Totoreni (comuna Tărcaia), Otomani (comuna Sălacea), Ioaniş (comuna Finiş) şi Hidişelul de Sus (comuna Hidişelul de Sus).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât  numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este în prezent de 19. 

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", subliniază reprezentantul DSVSA. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.