Reprezentanţii judeţului au anunţat, miercuri, că săptămâna viitoare va fi introdusă oficial pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Bihor realizarea în Oradea, în zona Universităţii, a unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic estimat la 7 milioane euro. Potrivit informării, suma "urmează a fi accesată din fonduri europene".

Vor bani europeni

"Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Bihor este investiţie prioritară pentru administraţia judeţeană. În acest sens, în şedinţa legislativului judeţean din 29 august 2017 va figura pe ordinea de zi pentru a fi supusă aprobării introducerea pe lista de investiţii a proiectului, precum şi realizarea studiului de fezabilitate aferent", se arată într-un comunicat transmis de CJ Bihor şi semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Şimon.

Clădirile primului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din Bihor vor fi amenajate în vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea, pe un teren de circa 6.000 mp aflat în proprietatea CJ Bihor. "Valoarea preconizată a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro, sumă ce urmează a fi accesată din fonduri europene din cadrul  Programului Operaţional Regional 2014-2020", mai precizează reprezentantul CJ.

În luna aprilie a acestui an, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, anunţa că scrisoarea de intenţie referitoare la acest proiect trimisă la ADR Nord-Vest a primit punctaj maxim. Iniţial, Mang a anunţat că parcul ar costa 10 milioane euro. 

"Proiect prioritar"

Parteneri în proiectul pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic MedTech sunt Consiliul Judeţean Bihor, Parcuri Industriale Bihor SRL şi Universitatea Oradea, administrator urmând să fie Parcuri Industriale.

"Parcul Ştiinţific şi Tehnologic este un proiect prioritar pentru Consiliul Judeţean Bihor şi sunt convins că această investiţie va contribui esenţial la dezvoltarea economică a judeţului nostru. Companiile vor avea acces la spaţii şi echipamente de ultimă generaţie pentru activităţile de cercetare şi transfer tehnologic, astfel încât, la rândul lor, firmele să poată crea noi locuri de muncă ", a declarat Pásztor Sándor, preşedintele CJ Bihor, potrivit informării.

Întâlniri cu investitorii

Aceeaşi informare arată că în această perioadă partenerii proiectului "organizează întâlniri cu companiile mari din Oradea pentru a inventaria necesarul de materie de cercetare şi echipamente".

"Considerăm că este foarte important să consultăm companiile înainte să depunem proiectul pentru finanţare europeană, pentru că ele ne pot spune concret de ce condiţii şi echipamente au nevoie pentru activităţile de cercetare şi transfer tehnologic. Serviciile pe care le va oferi Parcul Ştiinţific şi Tehnologic vor fi corelate cu nevoile reale ale firmelor", a transmis Delia Ungur, managerul Parcuri Industriale Bihor.

Clădirea multifuncţională va dispune de spaţii de birouri, săli pentru organizarea de evenimente, laboratoare dotate cu echipamente de testare, măsurare şi prototipare, precum şi de un centru de prototipare cu acces la echipamente digitale. 

Pentru companii

Consiliul Judeţean subliniază că principalii beneficiari ai investiţiei vor fi "Companiile din Oradea, judeţul Bihor şi regiunea Nord-Vest care îşi desfăşoară activitatea atât în parcurile industriale cât şi în afara acestora (în vederea implementării de tehnologii noi sau prin accesul la infrastructura şi serviciile create)".

De asemenea beneficiari vor fi: "Universitatea din Oradea, prin accesul specialiştilor la echipamente de  cercetare de ultimă generaţie; doctoranzi şi cercetători; centre de cercetare private şi publice (prin utilizarea infrastructurii şi a serviciilor nou create şi prin comercializarea rezultatelor cercetării)", precum şi "start-up-uri şi spin-off-uri (societăţi nou înfiinţate desprinse dintr-un departament sau companie mai mare) - prin accesul la infrastructura de birouri şi utilităţi precum şi accesul la laboratoare şi echipamente tehnice".