Parlamentul European al Tinerilor din România a organizat de curând în Oradea şi Băile Felix seminarul Est-European. În cadrul evenimentului care a durat cinci zile, 70 de tineri din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Franţa, Germania, Cehia, dar şi tineri cu posibilităţi reduse de integrare din Centrul de Plasament 2 Oradea, Fundaţia Ruhama şi Asociaţia pentru handicap locomotor Oradea, au participat la reuniuni ţinute în limba engleză şi franceză şi au lucrat la găsirea unor rezoluţii pe diverse probleme bazate pe stadiul de implementare al Pactului European pentru Tineret.

Adoptat în 2005 de Parlamentul European, acesta din urmă include măsuri pentru integrarea tinerilor în societate, educaţia şi mobilitatea lor, dar şi piaţa locurilor de muncă pentru tineri.

Potrivit organizatorilor orădeni, pe perioada seminarului, participanţii au mers şi la întâlniri cu oficialităţile bihorene, printre care şi cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Bihor, Sorin Buhaş, dar şi cu judecătorul Cristian Monenci, de la Tribunalul Bihor.

De asemenea, la Prefectura Bihor a fost organizat un târg pentru locuri de practică în instituţiile bihorene. Ca efect, 20 de tineri din Oradea fac în aceste zile practică la Primărie şi DJST Bihor.

Seminarul din Bihor a avut şi părţile lui distractive. Tinerii europeni au participat la acţiunea Dialog Village, unde apartenenţii fiecărei ţări participante şi-au prezentat tradiţiile, dar şi la întreceri sportive şi la seri de socializare. Seminarul Est-European de la Oradea a avut ca scop popularizarea ţării gazde şi a culturii acesteia.