Un incendiu violent a pârjolit, joi, o păşune comunală din satul bihorean Fonău.

Echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit 8 ore şi jumătate pentru a stinge flăcările, misiunea fiind îngreunată de faptul că zona este deluroasă, flăcările s-au întins pe o suprafaţă mare, iar vizibilitatea a fost redusă.

"Forţele de intervenţie au acţionat simultan pentru stingerea incendiului şi protecţia a 20 de gospodării, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la locuinţele situate în apropierea focarelor de incendiu", a declarat, joi, căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Flăcările au mistuit vegetaţia uscată, lăstărişul şi mărăcinişul pe o suprafaţă de aproximativ 80 de hectare.

Pompierii au concluzionat că incendiul a pornit, cel mai probabil, din pricina utilizării focului în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Drept urmare, le reamintesc bihorenilor că igienizarea terenurilor prin ardere se poate face doar cu permis de lucru cu focul şi cu accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Totodată, arderea miriştilor este permisă doar în zilele fără vânt, pe mirişti parcelate de maxim 10 hectare şi izolate de căile de comunicaţii, construcţii, culturi agricole sau fond forestier.