Codul roşu de poluare din China a ocupat zilele trecute un loc important pe agenda media internaţională. Chinezii nu sunt însă singurii care suferă din cauza slabei calităţi a aerului.

Conform unui studiu publicat recent, 87% din populaţia lumii trăieşte în zone cu aer toxic. Estimarea a fost făcută de o echipă de cercetători de la universităţi din 13 ţări ale lumii.

Oamenii de ştiinţă au analizat situaţiile din 79 de state, combinând estimări din satelit cu simulări şi măsurători în teren. Evaluarea s-a desfăşurat pe o perioadă de 5 ani, în intervalul 1990-2010 şi în anul 2013.

Astfel, specialiştii au constatat că nivelul mediu anual de particule fine de tipul PM2.5, cele mai periculoase pentru sănătatea umană, a depăşit în 2013 recomandările OMS, în cele mai multe zone de pe glob.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în ţări din Asia de Sud şi Sud-Est şi în China. Au existat însă şi scăderi, în principal în ţările cu venituri ridicate.

Citeşte şi: "Cod roşu de poluare în Beijing: Milioane de maşini vor fi interzise pe străzi, iar fabricile vor fi închise"