Guvernul României a decis miercuri, printr-o hotărâre de cofinanțare a instituțiilor de spectacole din întreaga țară, să aloce Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti și Filarmonicii din Oradea o sumă totală de 9,18 milioane de lei. Banii vor ajunge la aceste instituții prin Consiliul Județean Bihor. 

Grosul, la Teatrul Szigligeti

Conform HG 1473/14 decembrie 2022, semnată de premierul Nicolae Ciucă și contrasemnată de vicepremierul Kelemen Hunor, secretarul de stat Mihai Diaconu de la Ministerul Finanțelor și ministrul Dezvoltării Cseke Attila, în această etapă cea mai mare sumă destinată instituțiilor de spectacole din subordinea CJ Bihor va merge la Teatrul Szigligeti – 3,870 milioane lei.

De 2,648 milioane lei va beneficia Teatrul Regina Maria, iar Filarmonicii i-au fost repartizate 2,664 milioane lei.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern, sumele vor fi virate consiliilor județene, care le va cuprinde în propriile bugete prin rectificări bugetare.

Sămânță de scandal

Sumele de la bugetul de stat pentru cofinanțarea instituțiilor de cultură de nivel județean au fost motiv de ceartă la ultima rectificare a bugetului județului Bihor, în luna septembrie a acestui an, când liderul consilierilor județeni UDMR, Borsi Lorant, a acuzat conducerea CJ Bihor că și-ar fi „însușit” aproape 13 milioane lei acordați deja la acea vreme din bugetul de stat pentru teatrele Regina Maria și Szigligeti și pentru Filarmonica de Stat din Oradea.

Directorul adjunct al Direcției Economice a CJ Bihor, Gabriela Plugar, a explicat atunci, însă, că încă la începutul anului administrația județeană a alocat celor trei instituții bugetele de care aveau nevoie, incluzând și banii ce urmau să fie repartizați de Guvern, înainte ca aceștia să fi fost virați în bugetul județului, astfel că atunci când sumele au ajuns în contul CJ Bihor administrația județeană i-a recuperat tocmai fiindcă le asigurase în avans din bugetul propriu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!