1. Adolescenţii nu-şi mai dau seama la ce discipline au înclinaţii personale deosebite. Toate-s o apă şi-un pământ...

2. Conceptul sănătos al "biodiversităţii" sociale e anihilat din faşă. Toţi devenim mai egali decât în comunism.

3. Catalogul nu-şi mai are rostul în clase cu media generală peste 9,90. În anii '90 încă era ceva notabil ca o clasă să aibă un singur elev cu media generală de 9,90.

4. Unii părinţi pornesc "cruciade", pe diverse căi, împotriva profesorilor care îndrăznesc "să distrugă viitorul copiilor noştri" cu o notă de 9 sau -  absolut inacceptabil - de 8...

5. Unii profesori îşi pot ascunde lejer deficienţele profesionale sub masca notelor mai mult decât generoase.

6. Presiunea artificială a mediilor uriaşe poate alimenta artificial sectorul meditaţiilor excesive.

7. Unii copii se învaţă să devină vânători de note. E primul pas pentru ca, mai târziu, să devină vânători de slujbe şi privilegii nemeritate. Or, corupţia culturală de masă se deprinde din fragedă pruncie. România tocmai a fost situată pe podiumul corupţiei în Uniunea Europeană, în raportul publicat de Transparency International pe 28 ianuarie 2021.

8. Unii copii dezvoltă sindromul notelor "doar de 10". Ei riscă să sufere disproporţionat dacă primesc o notă de 9. La maturitate le va fi dificil să accepte o critică. Astfel încât îmbunătăţirea performanţei personale le va fi îngreunată, iar lucrul în echipă va suferi.

9. Premiile Nobel rămân în continuare o Fata Morgana pentru România, în ciuda regimentelor anuale de "zecişti".

Alt contra-exemplu: o serie de ţări au dezvoltat vaccinuri anti-Covid pentru care efectiv se luptă lumea întreagă. Dar încă n-a apărut un vaccin "made in Romania". În schimb, cohorte de conaţionali au epuizat din farmaciile veterinare stocurile de Ivermectină...

E tragi-comic să constaţi câtă priză anti-Covid are vodca bielorusului Lukaşenko, injecţia cu dezinfectant recomandată de Donald Trump şi anti-păduchiul promovat de brazilianul-şef Jair Bolsonaro. Nota 10 cu steluţă, din tot sufletul, pentru dascălii care le deschid ochii elevilor şi în privinţa asta.