Poliţia Bihor şi DIICOT Oradea au făcut publice, vineri, detalii din dosarul celor cinci persoane arestate înainte cu o zi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Pentru dovedirea lor, în Bihor au avut loc 9 percheziţii, după cum arată comunicatele transmise vineri de birourile de presă ale celor două instituţii.

Cei cinci s-ar fi apucat de „afaceri” în luna februarie a acestui an.

"Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2023, mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, toate din judeţul Bihor, coordonate de un bărbat, de 39 de ani, din Maroc, cu drept de şedere în România, ar fi facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, înspre Ungaria, pentru mai mulţi cetăţeni marocani, solicitanţi de azil.

Astfel, bărbatul de 39 de ani, lider al grupării, cu sprijinul unei femei, de 34 de ani, din municipiul Oradea, ar fi racolat persoane dispuse să transporte solicitanţii de azil, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României înspre ţări ale Uniunii Europene", se explică în informarea transmisă de Poliţia Bihor.

Migranţii de origine afro-asiatică ar fi fost adăpostiţi de membrii grupării, fiindu-le asigurate cazarea şi transportul în scopul trecerii frauduloase a frontierei României.

Fiecare migrant ar fi plătit persoanelor bănuite sume pornind de la 1.000 de euro.

"Activitatea ar fi fost organizată pe mai multe paliere, unii transportatori fiind racolaţi pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a României în Ungaria, iar, ulterior, alţi transportatori ar fi preluat solicitanţii de azil, din Ungaria şi i-ar fi transportat în diverse ţări ale Uniunii Europene.

Totodată, una dintre persoanele bănuite, apropiată a grupului infracţional, este bănuită că, în cursul anului 2023, ar fi comercializat, atât către membrii grupării, cât şi altor persoane, din municipiul Oradea, droguri de risc şi mare risc", se arată în comunicat.

Ce s-a descoperit la percheziții

Miercuri, procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au descins în percheziţii la domiciliile celor vizaţi.

La descinderi au fost descoperite şi ridicate, pentru cercetări, 596 de grame de pulbere cristalizată, 316 grame de pulbere cristalizată 3-MC, ambalată în plicuri de câte un gram, 46 de grame de materie vegetală solidificată, 14 sigilii destinate sigilării transportului de mărfuri, 22 de telefoane mobile, două laptop-uri, diverse documente şi înscrisuri, precum şi  5.920 de euro şi 6.400 de lei.

"După audierea bănuiţilor, procurorul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a cinci persoane, iar joi, 14 septembrie, Tribunalul Bihor a dispus faţă de acestea arestarea preventivă, pentru 30 de zile", mai arată comunicatul.

Cine sunt cei cinci arestați

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cele cinci persoane se numesc Aziz Tamedaht, Alexandra Ioana Tamedaht, care sunt soţ şi soţie, respectiv Dacian Ionuţ Bogdan, Zsolt Florian şi Dorin Crişan. 

Conform portalului instanţei, Aziz şi Alexandra Tamedaht, respectiv Dacian Ionuţ Bogdan, au fost arestaţi pentru constituirea unui grup infracţional şi trafic de migranţi, iar femeia este anchetată şi pentru deţinere de droguri pentru consum propriu. Zsolt Florian a fost arestat pentru aderare la un grup infracţional şi trafic de migranţi, iar în cazul lui Dorin Crişan, anchetatorii au reţinut acuza de trafic de droguri de risc şi mare risc. 

Decizia de arestare nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea. 

Percheziţiile au fost realizate cu suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!