Cei 60 de studenţi medicinişti participanţi la a 13-a ediţie a taberei MASH s-au întors acasă, după ce timp de o săptămână au învăţat, în Padiş, tehnici de salvare în condiţii speciale.

Din 1 până în 8 august, tinerii au stat la cort, fără energie electrică, apă curentă, canalizare ori reţea de telefonie mobilă şi au participat la cursuri de resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare montană, orientare montană, salvare din abrupt, tehnici de salavare cu câini. Mediciniştii au putut urmări şi antrenamentele şi o demonstraţie a piloţilor elicopterului de salvare medicală. Prezenţa la fiecare curs a fost obligatorie pentru toţi cursanţii.

"Tot ce au învăţat în cele 6 zile de cursuri au pus în practică în a şaptea zi, când au participat la un concurs de 6 ore, pe un traseu montan", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, dr. Mihail Berechet, unul din organizatorii taberei MASH.

În săptămâna petrecută în Padiş, studenţii medicinişti au avut ocazia şi să participe la intervenţii reale, căci câţiva dintre turiştii din zonă au suferit accidentări. Din fericire pentru turişti, însă, toate accidentările au fost minore.

Organizatorii promit că şi vara viitoare vor chema studenţii medicinişti la pregătire în Padiş. Deşi cererile pentru această tabără sunt cu sutele, numărul participanţilor va rămâne limitat la cel mult 60 de persoane. "Un număr mai mare de participanţi ar putea duce la scăderea calităţii taberei, ceea ce nu dorim să se întâmple", a precizat Berechet.