Câteva sute de oameni, români şi maghiari deopotrivă, au ieşit, duminică, din case, la aer curat şi mişcare, în pădurea din Băile 1 Mai, la festivalul "Cântă pădurea", organizat de o asociaţie cu acelaşi nume, Fundaţia Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea), din Ungaria, cu scopul de a promova natura.

Festivalul a început la ora 11 şi a cuprins momente pentru toate vârstele, de la prezentări de produse locale şi degustări până la jocuri în care copiii au fost învăţaţi să protejeze natura, expoziţii de desene şi fotografii, respectiv plimbări ghidate în zonă.

Cele mai gustate au părut, însă, concertele, organizate în inima pădurii, la circa 800 de metri de parcarea din zona cantonului din 1 Mai, unde trupe din Ungaria au oferit un spectacol desăvârşit. Fără boxe care să deranjeze liniştea sălbăticiunii, fără fiţe şi sclipici, artiştii au impresionat, alternând muzica cu poezii şi glume. Primul a fost Corul de fete Aurin din Kecskemét, urmat de Trupa Misztrál (video 1) şi un cvintet de alămuri, In Medias Brass (video 2).

Oameni de toate vârstele au stat să îi asculte, sprijiniţi de câte un copac, ori stând pe pături, ca la picnic, şi aplaudând piesă după piesă.

Szabo Lajos, preşedintele Fundaţiei Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea)Inginerul silvic Szabo Lajos (foto), principalul organizator, reprezentant al fundaţiei "Cântă Pădurea" din Paszto, Ungaria, a precizat BIHOREANULUI că acest festival se desfăşoară în ţara vecină de mai mulţi ani, că a ajuns la a 13-a ediţie şi că este primul an când se desfăşoară în afara graniţelor, având planuri de extindere şi în alte ţări. Pădurea din Băile 1 Mai a fost aleasă, în urma discuţiilor cu diverşi pădurari, astfel încât să corespundă cu tema festivalului.

"Scopul proiectului este ca oamenii să fie cât mai responsabili pentru natură, să o iubescă şi să aibă grijă de ea, prin puterea pădurii, a muzicii şi a artei în general, prin puterea lor. Locul a fost ales cu foarte multă atenţie, ca să trimită mesajul adecvat, cântecul pădurii… Tot Bazinul Carpatic e o zonă fantastic de frumoasă, cu râuri, păduri înverzite, tradiţie, cultură bogată. Este responsabilitatea noastră, a celor care trăim aici, să protejăm, natura", a declarat Szabo.