Pentru a doua zi la rând, comercianţii care obişnuiau să-şi vândă marfa în Piaţa 100 de pe şoseaua de centură, s-au adunat pe platoul de la intrare şi protestează împotriva măsurii de închidere a oborului.

Faţă de sâmbătă, numărul protestatarilor este mai mare, strângându-se circa o sută de oameni. „Vrem să rămână piaţa deschisă, aşa cum sunt deschise toate celelalte din judeţ”, a spus un comerciant.

Paşnici, oamenii stau de vorbă între ei sau cu cumpărătorii curioşi de ce s-au adunat acolo, în loc să-şi etaleze mărfurile. Unii au pus cântece naţionaliste la difuzoare, iar o parte din comercianţii de maşini au pornit cu vehiculele într-un marş pe străzile din jurul pieţei.

Pieţarii au cerut şi ca primarul Florin Birta să meargă să vorbească cu ei. „L-a sunat cineva, să vedem dacă vine sau măcar trimite pe cineva să discute cu noi, dar n-a răspuns”, a mai spus un vânzător. Un alt comerciant le-a spus oamenilor că sâmbătă a vorbit cu edilul Oradiei, care l-a asigurat că face tot ce ţine de el pentru a putea deschide piaţa, dar că acum acest lucru este imposibil.

Acţiunea de protest este supravegheată de la distanţă de echipaje ale Jandarmeriei Bihor. De asemenea, în zonă sunt prezenţi câţiva membri sau susţinători ai partidului AUR.

Piaţa 100 a fost închisă săptămâna aceasta, după ce Guvernul a impus măsuri noi de restricţie, împotriva Covid-19. Chiar dacă este în aer liber, oborul a fost afectat de restricţii pentru că HG 52/2020 prevede că târgurile şi talciocurile rămân închise.