Gheorghe Buta Cordovan, un bihorean în vârstă de 46 de ani, din Ineu de Criş, a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane, acuzat că a exploatat prin muncă oameni cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite, în Spania.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, bărbatul este acuzat că, în vara anului 2010, a recrutat 9 bihoreni pe care i-a transportat în Spania, cu diverse mijloace de transport.

"Acesta îi caza în condiţii improprii, direct în câmp, şi îi supunea exploatării prin executarea unor munci în agricultură cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate, securitate şi durata programului de muncă, fără contracte de muncă. Totodată, munca prestată de persoanele exploatate nu a fost plătită, iar cele 9 persoane au fost lipsite de hrana corespunzătoare", se arată în comunicatul IPJ Bihor.

Niciuna dintre persoanele transportate de bărbat în Spania nu a primit un job stabil, drept pentru care acesta este acuzat şi că a încălcat legislaţia privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, dar şi legile spaniole aplicabile în domeniul emigrării.

Victimele sale erau persoane care nu aveau locuri de muncă în România sau care aveau probleme materiale, proveneau din familii cu mulţi copii, indivizi vulnerabili, fără studii, care au acceptat cu uşurinţă promisiunea unui loc de muncă în agricultură bine plătit în Spania.

Individul a fost trimis în judecată de Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 3 şi 10 ani. Cei 9 bihoreni exploataţi s-au constituit parte civilă în proces faţă de Cordovan cu suma totală de 18.550 euro.

"Poliţiştii BCCO Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au cooperat cu Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind, totodată, solicitată o comisie rogatorie internaţională în Spania", se mai arată în comunicatul Poliţiei.