Un incendiu violent a avut loc joi dimineaţă la o gospodărie din satul bihorean Ciumeghiu. O anexă şi acoperişul casei au fost cuprinse de flăcări, după ce o explozie s-a produs la centrala termică. 

Explozie de la o defecţiune

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, alarma la numărul unic de urgenţă s-a dat în jurul orei 5.30. „În momentul sosirii forțelor de intervenție la fața locului, incendiul se manifesta violent la camera centralei termice și la acoperișul casei lipite de construcția în flăcări, existând un risc ridicat de propagare a acestuia la încăperile locuinței, la un alt imobil din cadrul gospodăriei, aflat la circa doi metri de focare, și la casa învecinată”, a transmis mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Acţionând din interior şi din exteriorul clădirii, pompierii au reuşit să stingă focul în circa 30 de minute, salvând din calea flăcărilor camerele locuinței și celelalte două clădiri expuse riscului de incendiere. Au mai rămas la faţa locului până la ora 8, căutând focare ascunse.

Incendiul a distrus camera centralei termice şi circa 40 de metri pătrați din acoperișul casei. „Cercetările efectuate la fața locului au indicat o defecțiune la centrala termică, ce a determinat explozia acesteia și producerea incendiului. Din fericire, nu au existat persoane rănite”, a mai transmis ISU.

Cazanul de încălzire era alimentat cu lemne, din cauza defecţiunii s-a supraîncălzit, iar apoi a explodat.

Sfaturi de urmat

Pompierii bihoreni reamintesc că instalaţiile de încălzire centrală trebuie montate în conformitate cu prevederile normativelor tehnice specifice, de către firme autorizate. Coşurile şi canalele de fum se fac din materiale incombustibile, rezistente la foc şi la acţiunea corozivă a fumului şi a gazelor de ardere, şi trebuie izolate corespunzător faţă de elementele combustibile din structura clădirilor în care sunt amplasate.

Centralele termice trebuie să aibă aparate de măsură şi control al temperaturii, presiunii din cazan şi conducte, indicatoare de nivel pentru combustibil și supape de siguranţă. Este interzisă depozitarea în interiorul centralei a combustibilului sau a unor obiecte şi materiale ce nu au legătură cu exploatarea acesteia.