Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joi seară, noua listă a ţărilor cu risc epidemiologic, care va intra în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică. Mai concret, în data de 8 august, la ora 00.00.

Faţă de săptămâna trecută, principalele modificări sunt că Franţa intră din zona galbenă în cea roşie.

Tot în zona roşie au mai intrat şi Polinezia Franceză, Islanda, Thailanda, Aruba şi Eswatini.

Turcia şi Muntenegru, două dintre destinaţiile de vacanţă preferate ale românilor au intrat pe lista galbenă, la fel ca Maroc, Puerto Rico şi Oman.

Vezi mai jos întreaga listă!

Condiţii de intrare în ţară

Cum se ştie, persoanele vaccinate anti Covid pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la schema de vaccinare completă nu intră în carantină, indiferent din ce zonă vin.

Cei care se întorc din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinaţi sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă o persoană sosește din zona roşie şi nu este vaccinată intră în carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi, arată Digi24.ro.

E important de ştiut că sunt scutiţi de carantină copiii sub 3 ani, fără condiţii, după cum arată sursa citată.

Copiii cu vârste între 3 şi 16 ani sunt scutiţi de carantină numai dacă au un test COVID negativ.

Sunt scutite, de asemenea, de carantină, persoanele care stau mai puţin de 3 zile pe teritoriul României.

Starea de alertă prelungită

În altă ordine de idei, tot joi, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă, care ar fi expirat pe 11 august, cu 30 de zile.

Premierul Florin Cîţu a declarat că "nu se modifică nimic în acest moment, lucrurile rămân aşa cum au fost prezentate ele până acum".

Printre altele, se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă sau în alte zone cu potenţial de aglomerare.