1 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă primă zi din an din istoria măsurătorilor meteo în România.

Potrivit Elenei Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), s-au înregistrat recorduri de temperatură pentru ziua de 1 ianuarie la 132 din totalul de 166 de stații meteorologie din țară. 

„A fost cea mai caldă zi pentru 1 ianuarie cel puțin la nivelul temperaturilor maxime, pentru că din cele 166 de stații meteorolige, 132 au înregistrat cele mai ridicate valori pentru o zi de 1 ianuarie, din întreg șirul de observații. La această dată, vorbim de diferențe între două până la patru grade față de recordurile anterioare”, a afirmat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

O hartă ANM a temperaturilor maxime înregistrate în diverse localități din România arată că la Curtea de Argeș au fost 20,6 grade Celsius, la Rădăuți au fost 20,2 grade Celsius, la Târgu Ocna 20,1, iar la Botoșani 20 de grade. De asemenea, maxime de peste 19 grade s-au înregistrat în localități ca Suceava, Târgu Neamț, Pitești, Târgoviște, Câmpina și Târgu Jiu. 

Temperaturi deosebit de mari pentru începutul de an s-au înregistrat și la Târgu Logrești (18 grade), Pătârlagele (18,4), Ploiești (18,2) și Bechet (18,1). 

În Bihor, arată ANM, în prima zi a anului 2023 s-au înregistrat următoarele temperaturi maxime: 17 grade la Holod și Borod, 16,4 grade la Săcueni, respectiv 15,2 grade la Oradea.  

Potrivit Elenei Mateescu, temperaturile mari „pot fi puse în contextul schimbărilor climatice”.

Aceasta a mai spus că „anul 2023 va fi un an al extremelor meteorologice”. „Cu siguranță și anul 2023 va fi un an al extremelor meteorologice, pentru că, așa cum arată primele estimări făcute de către agenția METOFIS din Marea Britanie, în această la mijlocul lunii decembrie în fiecare an se realizează o estimare a anului următor posibil, există o estimare care ne arată că și 2023 va putea fi un an mai cald. Este posibil chiar unul dintre cei mai călduroși ani la nivel mondial, cu o temperatură medie mai mare decât perioada prendi-preindustrială de 1.2 grade Celsius fapt care înseamnă mai multe fenomene meteorologice extreme și, practic, 2023 ar fi al 10-lea an consecutiv în care valorile temperaturilor medii anuale la nivel global ar fi mai mari cu un grad”, a precizat șefa ANM, pentru Antena 3 CNN. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!