Interpretul Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat, sâmbătă, dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român. Astfel, artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir, a anunţat agenţia de ştiri Mediafax.

Potrivit sursei citate, atât taragotul, cât şi un acordeon, au dispărut sâmbătă după-amiază, fiind reclamat la Poliţie în jurul orei 17.45. Dumitru Fărcaş şi alţi artişti sosiseră la Ateneu pentru a participa la spectacolul aniversar "Zamfir - 50 de ani pe scenă", iar hoţii au acţionat după ce aceştia au coborât din microbuz, găsind o uşă a microbuzului deschisă.

Deşi poliţiştii spun că pagubele se ridică la aproximativ 7.000 de euro, de fapt, valoarea instrumentelor, cel puţin a celebrului taragot cu care Fărcaş şi-a întreţinut publicul zeci de ani, înseamnă mult mai mult.

"Toată viaţa am cântat pe acest instrument. Este instrumentul meu de suflet, de 55 de ani cânt pe el", a spus Dumitru Fărcaş. "Am o rezervă, dar rezerva e rezervă. Ăsta e instrumentul meu de suflet, care m-a consacrat. Cu el am debutat, cu el am cules trofeele şi toate titlurile", a mai arătat artistul.

La rândul său, naistul Gheorghe Zamfir s-a arătat consternat de dispariţie, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un taragot Stowasser original, un instrument unic care nu poate fi vândut cu uşurinţă, echivalent viorilor Stradivarius.

"Cu o oră înainte de a intra în scenă n-a mai venit în culise, cum trebuia, şi am aflat de acest dezastru naţional. Este instrumentul celui mai mare taragotist. Este un act incalificabil. Este un act criminal. Am fost sub şoc, era să fac infarct când am auzit. Şi ştiam că nu se mai poate face nimic în sensul participării maestrului Fărcaş la spectacol, participare care fusese prevăzută de luni de zile, şi ştiam că nu se mai poate face nimic în faţa unui asemenea dezastru. A trebuit să mă reculeg şi să merg mai departe", a spus Gheorghe Zamfir. "Valoarea sa nu poate fi estimată. Nu are preţ. E toată viaţa unui artist", a spus Gheorghe Zamfir.

"Cânta de când îl ştiu eu, de 50 de ani cânta pe el. Eu am naiul meu, pe care cânt din 1961. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă cineva îmi fura naiul, ce catastrofă nu naţională, ci mondială. Nu mai puteam să practic meseria mea. E ca şi cum i-ai fi furat Guarneriul lui George Enescu. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat? Ce tragedie. Oamenii aceştia lovesc în cultura noastră, în tradiţiile noastre de milenii. Nu se poate să se ierte aşa ceva. Nu s-a furat o cravată sau o bijuterie nu ştiu de care", a mai spus Gheorghe Zamfir.

Artistul a adăugat că şi el are în colecţia sa de instrumente un taragot Stowasser şi că, dacă Dumitru Fărcaş va fi de acord, i-l va oferi, până când poliţiştii îl vor găsi pe cel dispărut.

UPDATE:

Realitatea.net precizează luni că instrumentul a fost recuperat, după ce un bărbat a mers, duminică noaptea, la un post de televiziune şi a anunţat că a găsit taragotul în timp ce alerga în parc, în zona Basarab din Bucureşti.