Primăria Oradea a anunțat luni că a lansat licitația pentru ridicarea unei clădiri moderne în centrul orașului, pe amplasamentul fostului sediu PDL Bihor, din Parcul Traian. Este vorba despre o clădire cu patru etaje, dintre care unul retras, a cărei valoare este estimată 8 milioane de lei. Proiectul a stârnit critici la vremea lansării lui în forma inițială, în decembrie 2019. 

Modernă, dar „integrată”

„Municipiul Oradea a demarat licitația lucrărilor pentru clădirea multifuncțională cu spații comerciale și birouri ce se va edifica vizavi de Baroul de Avocați Bihor”, a transmis luni Primăria, într-un comunicat de presă în care se precizează că anunțul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) sub denumirea Construire clădire multifuncțională cu spații comerciale și birouri, str. Parcul Traian nr. 12A-14, nr. cad. 168044, 205870, Oradea.

„Scopul acestui proiect este restructurarea urbană a amplasamentului celor trei parcele situate între străzile George Enescu și Franz Schubert și construirea de clădiri multifuncționale cu un regim de înălțime P+3E+Er, care să se integreze atât funcțional, cât și volumetric și al plasticii arhitecturale, în caracterul pieței Parcul Traian”, precizează reprezentanții municipalității.

După ce va fi ridicată, noua construcție va găzdui spații comerciale și birouri, cu acces atât dinspre strada Parcul Traian, cât și dinspre strada George Enescu. 

Clădirea va trebui ridicată într-un an, va avea o suprafață utilă de peste 1.600 de metri pătrați și va costa aproximativ 8 milioane de lei, fără TVA. Ofertele pot fi depuse până pe 3 iulie. 

În parteneriat cu o firmă

Primele imagini cu ceea ce ar fi trebuit să fie noua clădire de la intersecția străzilor George Enescu și Parcul Traian au fost făcute publice de municipalitate în decembrie 2019 și prezentau o clădire (foto jos) cu linii drepte, concepută într-un stil criticat ca fiind industrial și nepotrivit pentru zona centrală a Oradiei, plină cu imobile cu valoare istorică. 

Primarul de atunci al Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat că ridicarea acelei clădiri „se dorește un exemplu de bună practică în domeniul regenerării urbane”.

Prima variantă a proiectului a fost totuși revizuită, în urma reacțiilor negative pe care le-a stârnit. Astfel, în decembrie 2021, a fost aprobată o nouă variantă a investiției, după consultări inclusiv cu Comisia Zonală a Monumentelor și Comisia Municipală de Urbanism. 

Printre modificările aduse proiectului s-au numărat creşterea suprafeţei vitrate a clădirii, în special pe porţiunea dinspre strada George Enescu, şi implementarea unei soluţii cu balcoane în axul central al imobilului, probabil pentru a „sparge” monotonia faţadei centrale.

Investiția va fi realizată de Primăria Oradea în parteneriat cu un investitor privat, mai precis cu firma La Casa SRL, co-proprietar al amplasamentului. „Fiecare dintre parteneri își va plăti cota parte conform terenului deținut, iar spațiile vor fi împărțite după același criteriu. Primăria are circa 40%, iar firma privată circa 60%”, a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, Lucian Popa, directorul Direcției de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!