Timp de o săptămână, Bihorul a fost un tărâm de poveste. La inițiativa Asociației locale Cătunul Verde, naratori pricepuți din străinătate au promovat arta de a spune povești, în fața mai multor elevi, profesori, asistenți sociali și mediatori școlari din județ.

Festivalul Internațional de Povești „Once upon a time” (A fost odată ca niciodată) a adus în Bihor câțiva profesioniști în spusul poveștilor: Elo Fruzsina (povestitor, psiholog și terapeut prin povești din Ungaria), John Row (povestitor din Anglia), Bajzath Maria (pedagog prin povești, povestitoare și culegătoare renumită de povești populare din întreaga lume) și Szabó Enikő (terapeut prin basme și povestitoare din România).

Pentru a promova meșteșugul de povestitor, ei au mers în fața a 600 de copii și tineri din Oradea, Popești, Săcuieni și Budoi și, firește, le-au spus povești. De asemenea, au ținut ateliere și cursuri la care au participat, pe lângă specialiști implicați în educație, și două clase de elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, viitori educatori și învățători.

Festivalul a mai inclus un concurs de spus povești, care s-a desfășurat la Liceul Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni, unde 12 elevi au fost premiați pentru curajul lor. Tot aici, a poposit Dany Bain, un povestitor și cântăreț american, cunoscut în rândul copiilor din Budapesta.

„Scopul acestor ateliere și cursuri a fost să plantăm câte un sâmbure din care să crească în fiecare dintre participanți dorința de a folosi poveștile în cel mai necesar mod, fie că este vorba de integrarea copiilor cu dizabilități, predarea limbii engleze, prevenirea adicțiilor sau pentru predarea unei lecții la clasă”, a declarat Georgeta Szabo, inițiatoarea festivalului.

Festivalul a fost organizat de Asociația Cătunul Verde ca parte dintr-un festival cu același nume organizat în Sfântul Gheorghe, cu sprijinul mai multor parteneri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!