O filmare realizată la intrarea într-un hipermarket Kaufland din Bucureşti - care surprinde un scandal în toată regula - este intens discutată în mediul online, unii susţinând că poliţiştii, care au încătuşat un bărbat după ce acesta a refuzat să se legitimeze, au comis un abuz. Totul a pornit de la faptul că trei persoane nu au vrut să li se măsoare temperatura la intrarea în Kaufland. În loc să aleagă un alt magazin, un bărbat şi o femeie au început să facă scandal, vociferând şi citând din diverse legi. La faţa locului a fost chemată Poliţia.
Videoclipul de 13 minute cu scandalul a fost publicat pe un cont de Youtube, care găzduieşte şi teorii ale conspiraţiei pe tema Covid-19, după ce a fost editat.
La cumpărături cu cameraman
În filmare este surprinsă încă de la început interacţiunea între două persoane şi agenţii de pază, care au vrut să le măsoare temperatura, însă aceştia s-au opus citând din legi şi din Constituţie. Apoi, este filmată întreaga intervenţie a Poliţiei, agenţii punându-l la pământ pe unul dintre bărbaţi şi încătuşându-l.
Este suspect faptul că totul a fost filmat înainte de intervenţia Poliţiei, încă de la primele schimburi de vorbe, iar protagoniştii scandalagii - un bărbat şi o femeie - par să poarte microfoane, dată fiind calitatea înregistrării audio atunci când aceştia vorbesc, subliniază Digi24.
După ce femeia şi bărbatul au vociferat, la faţa locului a ajuns Poliţia.
Agenţii ajunşi la faţa locului au constatat că, de fapt, 2 bărbaţi şi o femeie au refuzat termoscanarea şi se manifestau violent, potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei. Sursa citată a precizat că, la momentul în care poliţiştii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante şi au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate şi conduse la sediul subunităţii de poliţie. "Persoanele au fost sancţionate contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu", a mai transmis Poliţia Capitalei.
Kaufland: "Incidentul a fost regizat"
După ce incidentul a ajuns în presă şi pe reţelele de socializare, reprezentanţii Kaufland au precizat faptul că totul ar fi fost, de fapt, o regie, pusă la cale de scandalagii. În schimb, hipermarketul a anunţat, pe Facebook, că nu mai măsoară temperatura clienţilor la intrare.
"Bună, tuturor. În magazinele noastre nu se mai ia temperatura la intrarea în magazin. Rugăm clienţii să respecte măsurile de igienă şi distanţare socială atunci când vin al cumpărături. Referitor la incidentul de acum două zile, acesta a fost regizat, cu scopul de a crea senzaţional, cele două persoane purtând microfon şi fiind însoţite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenţii de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităţilor competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate şi nerespectare a legii. Îndemnăm clienţii să respecte măsurile de protecţie la cumpărături, să îşi păstreze calmul şi să pună sănătatea lor şi a celorlalţi pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului şi suntem în permanent contact cu autorităţile", a anunţat compania pe contul său de Facebook.
Regizat şi montat
Adevărul.ro noteată că filmul incidentului, regizat şi montat profesionist, care susţine punctul de vedere al protagoniştilor scandalului, a fost publicat pe canalul de YouTube al regizorului George Adamescu. Acelaşi canal de YouTube mai găzduieşte materiale video pe teme adesea regăsite printre cele răspândite de adepţii diferitelor teorii ale conspiraţiei, cum ar fi mitingurile anti-5G.
În videoclip apar şi explicaţii sub formă de text şi extrase din diverse legi şi din Constituţie, care vrea să inducă ideea că măsurarea temperaturii la intrarea în diverse instituţii şi spaţii publice închise ar fi ilegală şi ar încălca drepturi stipulate în Constituţie.
Judecătorul Cristi Danileţ: Termoscanarea e legală
Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, miercuri seară, la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituţii sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătăţii oamenilor.
"M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislaţia cu privire la sănătate, la drepturile pacientului şi constat că mulţi vorbesc, dar puţini cunosc. În legislaţia cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenţie medicală şi în ce unităţi se desfăşoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operaţiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituţiile publice. Aşadar, avem o lege pe care cu toţii trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaţilor în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă eşti bolnav sau nu, dacă suferi de Covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur şi simplu este o măsură de precauţie, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare", a spus Danileţ.
Judecătorul a continuat: "Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalţi avem dreptul să pretindem să fim protejaţi şi a ni se respecta sănătatea”.
Şi şeful departamentului pentru Situaţii de urgenţă, Raed Arafat, a reacţionat, la rândul său, pe Facebook, şi a subliniat că "termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv".
Arafat arată că oricine poate refuza să i se măsoare temperatura, dar în aceste condiţii "nu mai intri in spatiul respectiv pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze".