Universitatea din Oradea a anunțat că a dat startul admiterii, în sesiunea de vară 2023, înscrierile demarând oficial pe 3 iulie.

Viitorii studenți trebuie să fie atenți, însă, pentru că fiecare facultate are, de fapt, propriul ei calendar de admitere, așa că trebuie să urmărească perioada în care pot să-și depună dosarele, indiferent că o fac online sau fizic.

Cele 15 facultăți au în total, pentru studii de licență, 1.916 locuri bugetate și alte 3.666 cu taxă. Merită menționat că 70 de locuri din cele fără taxă sunt destinate absolvenților de liceu din mediul rural.

La majoritatea facultăților, admiterea constă într-un concurs de dosare, excepție făcând, de pildă, Facultatea de Medicină, unde candidații vor da un examen de admitere, programat pe 25 și 26 iulie.

La studii de masterat, Universitatea din Oradea are 875 de locuri fără taxă și 2.360 contra cost.

Tot la acest nivel de școlarizare, instituția anunță că are și specializări noi, precum Educație nutrițională și fitoterapie (Facultatea de Medicină) ori Litere - comunicare profesională și interculturală - traduceri specializate.

Ce se cere pe piața muncii

Pe de altă parte, conducerea Universității a transmis că a observat un paradox: deși sunt preocupați de unde, când și pe ce salarii își vor găsi un loc de muncă, tinerii ezită în a se pregăti tocmai pentru acele domenii care sunt azi cele mai căutate pe piața muncii.

Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, pune această realitate pe seama faptului că „facultățile de inginerie nu sunt, într-adevăr, facultăți ușoare”, dar „sunt specializări foarte cerute pe piața muncii”.

Absolvenții de Energetică, Mecatronică sau, surpriză, Litere își vor găsi lesne un loc de muncă, a transmis Universitatea, mai cu seamă că în aceste domenii există o cerere serioasă de specialiști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!