Competitorii politici incep, vineri, campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, in care 15 partide şi alianţe, precum şi 8 candidati independenţi se lupta pentru cele 32 de posturi de deputati europeni.

Potrivit Hotnews.ro, PDL are avantajul ca figureaza primul pe buletinele de vot, in urma tragerii la sorti de la Autoritatea Electorala Permanenta.

Astfel, ordinea competitorilor este urmatoarea: PDL, Partidul Miscarea Populara, UDMR, Alianta PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Partidul Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Poporului - Dan Diaconescu si independentii Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu si Valentin Daeanu.

Referitor la afisele electorale, legislatia prezentata de Biroul Electoral Central prevede ca sunt interzise cele care "combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat".

De asemenea, afisele electorale nu vor putea fi aplicate pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

Conform HG 80/2014, campania electorala se icheie pe 24 mai, la 7 dimineata. Votul va avea loc pe 25 mai, intre 7 orele 7.00 si 21.00.

Potrivit AEP, 18.303.915 de alegatori vor fi chemati la urne sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European.

In campanie, organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare. Campania este interzisa, insa, in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare.

Alegatorii romani vor putea vota in cele 18.532 de sectii de votare care or fi deschise pe teritoriul national, conform AEP, precum si in cele 190 de sectii pe care Ministerul Afacerilor Externe spune ca le va amenaja in strainatate.